Diplomaták után kémkedett Brazília is

2013.11.04. 18:03

Az amerikai hírszerzés adatgyűjtési programjának egyik célpontja volt Brazília is. A brazil kormány érthető módon nehezményezte az amerikai gyakorlatot, de mostanra kiderült, hogy ők is hasonló módon jártak el. A Folha de Sao Paulo (FSP) napilap szerint szerint a brazil hírszerzés, az ABIN 2003 és 2004 között orosz, iráni és iraki diplomatákat tartott megfigyelés alatt.

Az ország elnöki hivatalának közleménye szerint a csaknem tízéves adatok az ABIN kémelhárítási tevékenységéhez kapcsolódnak. A Folha de Sao Paulo ugyanakkor nem bocsátotta a kormány rendelkezésére a megszerzett akták másolatait, így azok hitelességét nem tudják ellenőrizni.

Az elnöki hivatal arra is figyelmeztetett, hogy a titkos minősítésű jelentések kiszivárogtatása bűncselekmény. A kormány azt ígérte, nem fogja megsérteni a sajtószabadság alkotmányos garanciáit, de intézkedni fog annak érdekében, hogy bűnvádi eljárás induljon a titkos információkat kiszivárogtatók ellen.

Felköp, alááll

A szóban forgó megfigyelések Luiz Ináció Lula da Silva elnökségének első évei alatt történtek. A brazil kémek többek között megfigyelték

  • a Río de Janeiró-i orosz konzult, Anatolij Kasubát;
  • a fegyverexporttal foglalkozó Roszoboronexport orosz állami ügynökség képviselőit;
  • az iráni nagykövetet, amikor 2004 áprilisában Kubába látogatott
  • az iraki diplomatákat, miután az Egyesült Államok 2003-ban megszállta Irakot.

Brazília és Németország éppen pénteken terjesztett az ENSZ Közgyűlése elé egy kémkedés elleni határozattervezetet. A nemrég kiszivárgott dokumentumok szerint az NSA több más külföldi vezetőt, köztük Angela Merkel német kancellárt és Dilma Rousseff brazil elnököt is lehallgatta.  • Hírek
  • Megtakarítás