Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Lady Gaga-jegyekkel vették meg az amerikai tisztet

2013.11.04. 14:03

 Lady Gaga popkoncertjére szóló jegyekkel és örömlányokkal szedtek ki titkokat az Egyesült Államok haditengerészetének egyik főtisztjéből – állítják amerikai ügyészek vádiratukban egy széles körű megvesztegetési ügyben.

Az amerikai AP hírügynökség hétfői jelentése szerint egy malajziai üzletember, Leonard Francis környékezte meg  a kambodzsai születésű Michael Vannak Khem Misiewicz fregattkapitányt – navy commander, ez a szárazföldi haderőnél nagyjából az alezredesnek megfelelő rang – bizalmas információkért, hadihajók tervezett útvonaláért és azok megváltoztatásáért, hogy olyan ázsiai kikötőkbe menjenek, amelyekben a malajziai üzletember szingapúri központú cége jó üzleteket tudott kötni velük: áron felül adott el a haditengerészetnek üzemanyagot, élelmet, egyebet.

Az amerikai főtiszt Francis sugallatára úgy irányítgatta a hadihajókat – köztük hatalmas repülőgép-hordozókat és rombolókat – Ázsia vizein, mint a sakkbábukat.

Az amerikai ügyészek szerint több millió dollárral fizetett rá az Egyesült Államok haditengerészete Misiewicz és Francis összejátszására. Az ügyeskedés lelepleződésének következményeként négy ember került rács mögé: Misiewicz, Francis, Alex Wisidagama – aki Francis egy cégvezetője – és John Beliveau, a haditengerészet egy vezető ellenőre. Utóbbit azzal vádolják, hogy folyamatosan tájékoztatta Francist a nyomozás állásáról és tanácsokkal látta el arra, miket válaszoljon, hogy megússza az ügyet. Mindezt luxus utakért, örömlányok szolgáltatásaiért cserében tette.

Mind a négy vádlott ártatlannak vallja magát. Ha bebizonyosodik, hogy hűtlen kezelés végett szövetkeztek, legfeljebb öt év börtönre ítélhetik őket. Az ügyben e hét pénteken bírósági meghallgatás lesz, amelyen kijelölhetik a tárgyalás kezdetének időpontját.

Az Egyesült Államok kormányzata felbontotta a Francisszel kötött szerződéseket.