Auguszta
-3 °C
2 °C

Erdogan: Ahol fiúk és lányok vegyülnek, ott bármi megtörténhet

2013.11.05. 15:53

Recep Tayyip Erdogan, török kormányfő kedden úgy nyilatkozott, hogy a török kormánynak fel kell lépnie annak megakadályozására, hogy fiúk és lányok koedukált kollégiumokban lakjanak együtt. "Nem világos, hogy mi folyik ezeken a helyeken. (A fiúk és lányok) vegyülnek, bármi történhet. Konzervatív demokratikus kormányként közbe kell lépnünk" - fogalmazott Erdogan a kormánypárt egy tanácskozásán.

Erdogan szerint nem csak az állami kollégiumokban, hanem magánlakásokban sem elfogadható, hogy fiúk és lányok - diákok - egy fedél alatt éljenek.

"A szomszédjaik elítélik őket. A tartományokkal és a biztonsági intézményekkel értékeljük az információkat, és intézkedni fogunk" - mondta a kormányfő. Erdogan szerint ez amúgy nem tekinthető a magánszférába való beavatkozásnak, mivel az állam feladata, hogy lépjen ilyen kérdésekben.

A török sajtó hétfőn számolt be először arról, hogy Erdogan kikelt a koedukált diákszállások ellen egy zárt ajtók mögötti rendezvényen, ami heves vitát váltott ki a muszlim többségű, de közel egy évszázada szekuláris országban.

Az iszlamista, konzervatív kormányzó párt, az Igazság és Fejlődés Pártja (AKP) bírálói szerint a miniszterelnöki nyilatkozat annak az újabb jele, hogy a párt Törökország "iszlamizálásán" dolgozik. Nemrég azért is bírálták a pártot, mert jelképes lépésként eltörölte a muzulmán fejkendő közintézményekben való viselésének tilalmát.

A kormányfő kijelentését sokan bírálták az interneten és közösségi oldalakon, míg a legnagyobb ellenzéki erő, a világi Köztársasági Néppárt (CHP) magyarázatot követelt Erdogantól. "Azt is felügyelni szándékozik, hogy hogyan öltözködnek a diákok, ahogy az iráni erkölcsrendőrség teszi?" - kérdezte a párt egyik képviselője.