János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Már nyolcéveseket is öl a kínai szmog

2013.11.05. 22:11

Nyolcéves Kína legfiatalabb tüdőrákosa, és az ő megbetegedéséért is a légszennyezés okolható - írja a Time. A kislány egy forgalmas út közelében él, ezért fokozottan ki van téve a szmognak. Valószínűleg ő minden idők legfiatalabb kínai tüdőrákosa.

Múlt hónapban a WHO konferenciáján a légszennyezést is a rákot okozó veszélyek közé sorolta be. 2010-ben 220 ezren haltak meg rákban, az áldozatok több mint fele kelet-ázsiai tüdőrákos volt. A kínai kormány adatai szerint a tüdőrákban elhunytak száma megnégyszereződött az elmúlt harminc évben Kínában.

Pekingben most a tüdőrák a vezető halálok, az ebben a betegségben elhunytak száma itt hatvan százalékkal nőtt tíz év alatt. A baj Észak-Kínában azért különösen nagy, mert szénalapú fűtési rendszereket használnak. Ez mintegy öt évvel csökkenti az itt élők átlagos élettartamát. Egy nap a szmogos Pekingben 21, egy nap a szmogos Sanghajban 9 szál magas kátránytartalmú cigaretta elszívásával egyenlő. Nem csoda, hogy ez a turistákat is elriasztja.

A kínai kormány idén ősszel jelentette be, hogy 2017-ig megtisztítja a levegőt. A programhoz több mint 180 milliárd forintnak megfelelő összeget használnak majd fel. A kritikus napokon a város autóinak felét nem lehet majd használni, és ilyenkor az iskolák is szünetelnek. Bírálók szerint ez nem lesz elég a változáshoz.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!