Vince
3 °C
19 °C
Index - In English In English Eng

Nem lennénk most a volt belga király helyében

2013.11.07. 20:30

 Anyagi gondokról panaszkodik II. Albert, a júliusban a legidősebb fia, Fülöp javára lemondott belga uralkodó, miután csökkentették a királyi családnak járó állami támogatásokat. A királyváltással egy időben csökkentették az uralkodónak és családjának az államkasszából juttatott támogatásokat.

Húsz évig, 1993 augusztusától 2013 júliusáig tartó uralkodása alatt II. Albert évi 11,5 millió euróból fedezhette kiadásait. Fülöp trónra lépésével az éves juttatás az addigi összeg kevesebb mint tizedére, bruttó 923 ezer euróra zsugorodott. Az új szabályok értelmében ráadásul a "királyi fizetések" adókötelesek, és az uralkodó családtagjai immár áfát is kötelesek fizetni vásárlásaik után.

Jóllehet II. Albert most évi 700 ezer euróból gazdálkodhat (forintban ez nagyjából 210 millió), és a Le Soir belga lap szerint a 79 éves volt uralkodó gyakran „keservesen panaszkodik” a juttatások alacsony szintje miatt. egy névtelenséget kérő forrásra hivatkozva azt írta a lap, II. Albert úgy érzi, nem úgy bánnak vele, ahogy azt elvárná, és emiatt „nehézségei adódnak”.

A júliusban lemondott uralkodónak az állam tartja fenn brüsszeli rezidenciáját, a Belvédere-kastélyt, illetve a költségvetésből fedezik a – hivatalosan a hadsereg járműveként nyilvántartott – luxusjachtjának költségeit is.

Elio Di Rupo belga kormányfő csütörtökön a Le Soirban megjelentekre reagálva leszögezte: a királyi család juttatásainak csökkentése fontos reform volt, amelynek köszönhetően Belgium lett a világ egyik legmodernebb és legátláthatóbb monarchiája. Hozzátette azt is, hogy a kormánynak nem áll szándékában „néhány nullával megtoldani” az összeget. Flamand ellenzéki képviselők arra is rámutattak, hogy II. Albertnek van egy villája a Francia Riviérán, illetve lakása van Rómában és Párizs belvárosában is.