Vendel
11 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Ötnyelvű táblák Kolozsvár műemlékein

2013.11.07. 17:41
Az első ötnyelvű tájékoztató táblákat tették ki csütörtökön a kolozsvári műemlékekre. Az A3-as méretű átlátszó műanyagból készült táblákon románul, majd magyarul, németül, angolul és franciául olvashatók a megjelölt műemlékre vonatkozó legfontosabb adatok.

Horváth Anna, Kolozsvár alpolgármestere elmondta, a táblák alján olyan QR-kód található, amely a visitclujnapoca.ro honlapnak azt az oldalát hozza az okostelefonok képernyőjére, amelyen a műemlék részletesebb leírása található azon a nyelven, amelyre a telefon be van állítva. 

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) színeiben megválasztott politikus szerint csütörtökön az első öt táblát tették fel, többek között a város főterén álló Bánffy-palotára, a Státus-palotákra, a római katolikus plébánia épületére, valamint a Ferenc rendi kolostorra és templomra. Pénteken kerül hasonló tájékoztató a Farkas utcai református templomra, a Szent György-szoborra és a Református Kollégium épületére. 2014 végéig 369 kolozsvári műemlékre tervezik hasonló tájékoztató tábla kihelyezését. 

Horváth Anna elmondta, régi ígéret megvalósítása kezdődött el. A késést annak tulajdonította, hogy az adminisztratív eljárás több időt vett igénybe, mint amennyivel eredetileg számoltak. Az ötnyelvű tájékoztató táblák szövegét a Babes-Bolyai Tudományegyetem (BBTE) tanáraiból álló bizottság fogalmazza meg. Kivitelezési költségeiket közösen fedezi a Kolozs megyei és a kolozsvári önkormányzat.