Sándor, Ede
-5 °C
-2 °C

Életfogytiglant kapott a brit tengerészgyalogos

2013.11.08. 20:34

„Fejbe kell lőni?” „Nem, az túl nyilvánvaló lenne.” A párbeszéd után eldördül a lövés, majd a tengerészgyalogos közli társaival: „Most sértettem meg a genfi konvenciót" – ez a 2011. szeptemberében készült videófelvétel volt a fő bizonyítéka annak, hogy a három brit tengerészgyalogos egy tűzharc után egy már lefegyverzett afgán férfit ölt meg őrjáratuk során Helmand tartományban – írta a BBC.

A felvételt a per során csak „A”, „B” és „C” kódokon emlegetett tengerészgyalogosok egyikének sisakba épített kamerája rögzítette. A bíróság az „A” vádlottat mondta ki bűnösnek, két társát felmentették. December hatodikán arról is döntés születik, hogy feltételesen mikor helyezhető szabadlábra a férfi, akire a bűnösség beigazolódása nyomán kötelező az életfogytiglan kiszabása.

A bíró korábban egyáltalán nem engedte, hogy a felvétel a sajtóhoz jusson, azzal érvelve, hogy az alkalmas lehet a brit hadsereg elleni propaganda terjesztésére. Ezúttal hangfelvételek részletét bocsátotta a média rendelkezésére.

„Sokkoló és megdöbbentő tett volt. Nem történhetett volna meg és sosem fog megismétlődni.” – mondta a mostanáig ismeretlen afgán férfi megöléséről Bill Dunham. A brit Királyi Haditengerészet dandártábornoka szerint a történtek semmiképp sem egyeztethetők össze a brit erők szellemiségével.

A most bűnösnek talált tengerészgyalogos korábban azt mondta, abban a hitben lőtt a férfiba, hogy az már életét vesztette a tűz harc során. (A férfi valóban megsérült, amikor találat érte a nemzetközi erők katonai helikopteréről.) A felvételek azonban egyértelműen cáfolták, hogy a vádlott halottnak hitte az áldozatot. Ezzel érvelt az ügyész is, aki kivégzésnek nevezte a bűncselekményt, amelyet nem a harc hevében, hirtelen hajtottak végre.

A vádlottakat tavaly októberben vették őrizetbe, amikor a felvételt egy korábban kiszolgáló személyzetként Afganisztánban dolgozó férfi számítógépjén megtalálta a brit rendőrség. Két további katonát is érintettek a vádak, őket azonban még februárban felmentették.