Emőke
-4 °C
9 °C

Megpróbálják megfékezni a szíriai gyermekbénulás-járványt

2013.11.08. 14:55

Megkezdődött 20 millió gyermek járványos bénulás elleni beoltása a Közel-Keleten, jelentette be az Egészségügyi Világszervezet (WHO). A vakcinakampány azért lett sürgős, mert Szíriában másfél hete tucatnyi gyermeknél diagnosztizálták a betegséget, olyanokon, akik egyáltalán nem kaptak oltást, vagy a teljes védettséghez szükséges három adagnál kevesebbet.

Az oltás Szírián kívül Egyiptomban, Irakban, Jordániában, Libanonban, Törökországban, Ciszjordániában és a Gázai övezetben folyik. Szíria szomszédságában azért vált szintén sürgetővé, mert sokan vándorolnak ki a polgárháborús országból és hordozhatják a kórt.

Bár a járványveszély Szíriában a legnagyobb, az ottani megbetegedéseket okozó poliovírusról közben kiderült, hogy nagy valószínűséggel pakisztáni eredetű. Hasonló vírustörzset azonosítottak Egyiptomban, Izraelben, Ciszjordániában és a Gázai övezetben az utóbbi egy évben.

A gyermekbénulást okozó poliovírus szennyezett élelem vagy víz révén a szájon keresztül juthat a szervezetbe. Öt évnél fiatalabb gyerekek esetében gyorsan terjedhet, különösen ott, ahol nem megfelelő a tisztaság, így a zsúfolt menekülttáborokban. Szíriában 3 millió öt év alatti gyermek él.

2011 előtt a szíriai gyermekek 91 százaléka be volt oltva, az utóbbi két év zűrzavaros belpolitikai helyzete miatt a hányad 68 százalékosra zsugorodott. Az ENSZ gyermekalapja, az UNICEF adatai szerint Szíriában félmillióra tehető a beoltatlan gyermekek száma. Ők nemcsak bénulás ellen nem kaptak védőoltást, hanem kanyaró, mumpsz és rózsahimlővel szemben sem védettek.