Hedvig
4 °C
15 °C
222 886 szavazat
277 142 szavazat

UNESCO: Izrael és az USA nem szavazhat

2013.11.08. 19:01 Módosítva: 2013.11.08. 19:03

Felfüggesztette Izrael és az Egyesült Államok szavazati jogát az ENSZ Nevelésügyi, Tudományos és Kulturális Szervezete (UNESCO), mivel a palesztinok felvétele után, 2011. október 31-től beszüntették az ENSZ párizsi székhelyű szervezetének támogatását, jelentette be az UNESCO egyik munkatársa.

A két ország 2011. október 31. után fagyasztotta be az UNESCO-nak szánt kifizetéseket, tiltakozásul amiatt, hogy az ENSZ párizsi székhelyű szervezete tagjai sorába emelte a Palesztin Államot.

Washington a lépést azokkal az amerikai törvényekkel indokolta, amelyek tiltják az ENSZ azon szervezeteinek támogatását, amelyek hallgatólagosan elismerik a palesztinok saját állam létrehozására irányuló törekvéseit. Izrael pedig arra hivatkozott, hogy a palesztinok egyoldalúan próbálják elismertetni államiságukat.

Az amerikai pénzügyi támogatás megvonása komoly finanszírozási nehézségeket okoz a párizsi székhelyű szervezetnek, amely így néhány programját kénytelen leállítani. Washington eddig mintegy 240 millió dollárral, vagyis az UNESCO költségvetésének 22 százalékával járult hozzá a szervezet működéséhez.

A palesztinoknak eddig nem sikerült teljes jogú ENSZ-tagállammá válniuk, UNESCO-tagságukra úgy tekintenek, mint az ENSZ általi elismerés folyamatának első lépésére. Tavaly az ENSZ-közgyűlés – az amerikai és izraeli tiltakozás ellenére – „nem tag megfigyelő állam" szintre emelte az addigi megfigyelői palesztin státust a világszervezetben.