Valér
4 °C
8 °C

Orbánt éltették Krakkóban

2013.11.11. 22:11

„Orbán+Kaczynski=Erős Európa” – ezt a képletet hirdetve vonultak fel Krakkóban a lengyel függetlenség napján az ellenzéki Jog és Igazságosság (PiS) rendezvényén a lengyel és magyar résztvevők.

A hazai Békemeneteket szervező Civil Összefogás Fóruma félezer fővel képviseltette magát Lengyelországban, ahonnan korábban szintén nagy számban érkeztek a Fideszhez hasonlóan szintén az Európai Néppártban helyet foglaló PiS szimpatizánsai, hogy kiálljanak a magyarországi testvérpárt vezette kormány mellett.

A 2007-es választások elvesztése előtt két évig kormányfői posztot betöltött Jaroslaw Kaczynski vezette párt – amelyet ikertestvérével, a 2010-ben repülőgép-szerencsétlenségben elhunyt Lech Kaczynskivel alapított – most ugyan ellenzékben van, ám a felmérések szerint jelenleg népszerűségében megelőzi a kormány fő erejét adó liberális-konzervatív Polgári Platformot (PO). Igaz, a következő választások csak 2015-ben esedékesek.

Krakkó megér egy misét

A PiS rendezvénye a waweli katedrálisban tartott misével indult, és nagy tömeg gyűlt össze a történelmi főváros katedrálisa előtt is, ahol a lengyel zászlók mellett magyar és székely zászlók is láthatók voltak. Egy olvasónk beszámolója szerint a legnagyobb zászló éppen a székelyeké volt, ami azonban néhány lengyel felvonulóban értetlenséget szült, hiszen nem ismerték a kék-sárga színű lobogót. Itt jelent meg a már említett „Orbán+Kaczynski=Erős Európa” feliratú tábla is.

A katedrálisban a megjelentek tiszteletüket tették Józef Pilsudski marsall és a szintén itt eltemetett Lech Kaczynski elnök, valamint felesége koporsójánál is.

Az ellenzéki párt szerint a lengyel függetlenségi nap – a 120 éves szünet után újra megalakult Lengyelország 95. évfordulója – legméltóbb helyszíne a történelmi főváros.

A kormánypárt saját központi rendezvényeit Varsóban tartotta. A főváros azonban az ünnepi rendezvények mellett radikális megmozdulások helyszíne is volt a hétfői ünnepnapon.

A varsói eseményekről bővebben itt olvashat.