Botond, Mózes
EUR 388,63 Ft
USD 373,28 Ft
12 °C
29 °C

Eltűnt egy magyar Fülöp-szigeteken

MTI/Index
2013.11.12. 20:27 Módosítva: 2013.11.12. 20:49

Eltűnt egy magyar a Fülöp-szigeteken – közölte a Külügyminisztérium. A 28 éves férfi a hatalmas erősségű tájfun idején Leyte szigetén tartózkodott, ahol a legnagyobb pusztítást okozta a vihar. Családja a a tájfun óta nem tudott kapcsolatban lépni vele.

A férfit a Baptista Szeretetszolgálat a Fülöp-szigeteken tartózkodó munkatársai keresik. Szerda reggel elmondták az Indexnek, hogy a mostani viszonyok szerint legalább egy hétbe telne, mire el tudnának jutni a romokon keresztül arra a területre, ahol eltűnt. 

A Fülöp-szigeteken nincs magyar nagykövetség, az országba a jakartai magyar nagykövet van akkreditálva, így a Fülöp-szigeteki eseményekről is ettől a külképviselettől tájékozódik a Külügyminisztérium. A nagykövetség a tájfun után a Fülöp-szigeteki hatóságoktól kapott információk alapján azt közölte, hogy nincs magyar áldozata a természeti katasztrófának.

Hétfőn azonban a nagykövetséget egy magyar állampolgár édesanyja hívta, jelezve, hogy fia a Fülöp-szigeteken tartózkodik, nem messze attól a helytől, ahol a tájfun lecsapott, és azóta nem tud kapcsolatba lépni vele. Az utazás céljáról és egyéb körülményeiről a Külügyminisztériumnak nincs információja.

A konzuli szolgálat lehetőséget biztosít arra, hogy a külföldre utazók úti céljuk és az esetleges vészhelyzet esetén értesítendők adatait megadva regisztrálják magukat.  Jelenleg két olyan ember szerepel az adatbázisukban, aki jelezte, hogy ebben az időszakban a Fülöp-szigetekre is ellátogat. A konzuli szolgálat mindkét állampolgár esetében felvette a kapcsolatot a megadott kontaktszemélyekkel, akik jelezték, hogy az érintettek jól vannak.

A Fülöp-szigeteki kormány keddi közlése szerint 1744-re nőtt a Haiyan tájfun áldozatainak száma, de a végleges szám várhatóan ennél jóval több lesz. A hatóságok és az ENSZ becslése szerint mintegy tízezren vagy annál is többen halhattak meg a pusztító tájfunban, amely pénteken csapott le a szigetországra. A viharban legalább két és fél ezren megsérültek, több mint kétezer embert eltűntként tartanak nyilván.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Hírek