Koronavírus adatok

2022. jan. 20.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Ágnes
-5 °C
2 °C

Feloldották a rendkívüli állapotot Egyiptomban

2013.11.12. 17:17

Feloldották Egyiptomban a rendkívüli állapotot és az éjszakai kijárási tilalmat egy keddi bírósági döntés értelmében, az intézkedések három hónapig voltak érvényben az arab országban. 

A kairói közigazgatási bíróság kedden döntött úgy, hogy a rendkívüli állapot határideje lejár november 12-én, két nappal hamarabb, mint amelyet a belügyminiszter közölt korábban. Az eltérés oka, hogy a rendkívüli állapotot ugyan augusztus 14-én vezették be, de szeptember 12-én meghosszabbították két hónapra, a bíróság pedig ennek alapján döntött úgy, hogy november 12-én lejár időtartama.

A rendkívüli állapot felhatalmazta a hatóságokat arra, hogy írásbeli végzés nélkül is letartóztathassanak embereket és írásos felhatalmazás híján is tarthassanak házkutatásokat. A hatóságok éltek is ezzel: Mohamed Murszi, a július elején tisztségéből eltávolított elnök iszlamista hívei közül több ezret vettek őrizetbe az utóbbi három hónapban. Sok közülük a kijárási tilalmat szegte meg, amely a rendkívüli állapot elején még este hétkor kezdődött, majd pedig egyre rövidült, míg végül már csak 4 órás lett: éjjel egy és hajnali öt óra között volt tilos az utcára menni.

A rendkívüli állapot feloldását inkább csak a határidő lejárta indokolta Egyiptomban, nem a nyugalom helyreállása. Kedden - ahogy szinte minden nap - összecsapások voltak tüntetők és rendőrök között. Az utóbbiak könnygázgránátokat vetettek be Murszit éltető egyetemi hallgatók ellen Manszúra városában. Ugyanakkor a diákok csoportjai egymással is összecsaptak: kövekkel dobálták egymást. Négy diák megsebesült.  • Vennék
  • Bankszámla