Fatime
16 °C
22 °C
Index - In English In English Eng

Húszezer feketemunkást fogtak Mekkában

2013.11.13. 15:58

Csak Mekka városában több mint húszezer külföldi feketemunkást vettek őrizetbe a szaúdi hatóságok, miután november elején akciót hirdettek az illegális bevándorlók ellen. A főként Etiópiából, Egyiptomból, Jemenből és Indonéziából érkezett külföldieket azért fogták le, mert lejárt munkavállalási engedéllyel dolgoztak az olajmonarchiában.

A szaúdi hatóságok november elején kezdték el kiutasítani az illegális bevándorlókat az országból. Előzőleg hét hónapos határidőt adtak a külföldieknek arra, hogy a hatóságoknál tartózkodási engedélyt szerezzenek, vagy elhagyják az országot.

A hatóságok fellépése a hét végén halálos összecsapásokhoz vezetett a rendőrök és külföldi munkások között a fővárosban, Rijádban. A zavargás azután tört ki, hogy a bevándorlók megpróbálták elbarikádozni magukat, és kövekkel kezdték el dobálni a helyieket, az összetűzésben egy rendőr és egy másik ember életét vesztette.

A kormány abban bízik, hogy az illegális munkások számának csökkentésével a szaúdi álláskeresők könnyebben juthatnak majd munkához. Ugyanakkor a legtöbb külföldi fizikai munkát végez vagy háztartási alkalmazott, vagyis olyan állásban van, amelyet a helyiek amúgy sem töltenének be.