Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Nyilvánosan szerepelt a Hezbollah vezetője

2013.11.13. 22:48

Ritka nyilvános szereplésre szánta el magát Haszan Naszrallah sejk, a Hezbollah libanoni síita fegyveres szervezet vezetője szerdán, személyesen megjelenve egy Bejrúttól délre lévő hatalmas csarnokban a síita muzulmánok egy vallási szertartásán. Haszan Naszrallah sejk kiállt támogatóinak százai elé, akik előrenyomultak, hogy közelebbről láthassák, miközben azt skandálták, hogy „állunk szolgálatodra, Naszrallah”.

A Hezbollah vezetője alig néhányszor jelent meg a nyilvánosság előtt azóta, hogy radikális szervezete 2006-ban 34 napos háborút vívott Izraellel, és ezért tartania kell a zsidó állam merényletétől. A fekete turbános síita vallási vezető szerdai beszédében azt mondta, hogy ősellenségük, Izrael kárörvendően figyeli, ahogy a szunnita és a síita muszlimok gyilkolják egymást.

Naszrallah az iraki és a szíriai helyzetre utalhatott szavaival. Szíriában a Hezbollah egységei Bassár el-Aszad elnök oldalán kapcsolódtak be a több mint két éve tartó polgárháborúba a nagyobb részt szunnita lázadókkal és az al-Kaidához kötődő fegyveres csoportokkal szemben.

A Hezbollah vezetőjének, aki általában titkos rejtekhelyekről, televíziós közvetítéssel intéz beszédeket híveihez, idén augusztus 2-a óta ez volt az első nyilvános szereplése. Akkor évek óta az első nagyszabású, nyilvános szónoklatát mondta Bejrútban, támogatást ígérve a palesztinoknak, és élesen támadva Izraelt, amely – mint hangoztatta – veszélyt jelent a térség valamennyi népe számára.