Enikő, Melitta
9 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Üzemszerű fosztogatás indult a Fülöp-szigeteken

2013.11.13. 23:36

Szerdára elfogytak a Haiyan tájfun által sújtotta települések étel-, víz- és gyógyszerkészletei, így a helyiek minden még fellelhető készletet megrohamoztak. Többek között vízcsöveket ástak ki a földből, kétségbeesésükben így próbáltak ívóvízhez jutni – írja a Reuters.

A hírügynökség beszámolói szerint Alangalang városában nyolc embert egy ledőlt fal nyomott agyon, amikor a fosztogatók egy állami áruház raktárának rizskészleteit rohamozták meg. A fosztogatók elkeseredett akciói annak tudatában érthetőnek tűnnek, hogy a vihar által legsúlyosabban megtépázott Tacloban városban háztartásonként három kiló rizs és egy(!) liter víz áll rendelkezésre, ami egy három-négy tagú családnak már az alapvető szükségleteit sem fedezi.

Ugyanakkor Tecson John Lim, a város egyik elöljáróra szerint sem lehet erkölcsileg elítélni a fosztogatókat. „Ez nem bűnözés, hanem önfenntartás” – fogalmazott a Reutersnek. Lim elmondása alapján a 220 ezres Tacloban 90 százalékát lerombolta a tájfun, míg a lakóknak csupán az egyötöde jut segélyhez.

Pedig a segítségnyújtásba sok ország bekapcsolódott. Az Egyesült Államok és Nagy-Britannia is csapatokat küld a Fülöp-szigetekre, hogy segítsék a mentési munkálatokat. Az ENSZ egy 301 millió dolláros segélycsomagot küld a térségnek. A taclobani repülőtér szerencsére képes fogadni a segélyszállítmányokat, de a segélyek elosztását megnehezíti a városban uralkodó káosz.

Ennek ellenére szerdán a Baptista Szeretetszolgálat humanitárius csapatának Tacloban városban sikerült átadnia a magyar gyorssegélyt és a Cebu szigetén vásárolt adományokat helyi baptista partnerszervezetének – tájékoztatta Révész Szilvia, a szeretetszolgálat kommunikációs igazgatója az MTI-t. Az élelmiszerekből és ivóvízből álló segélyszállítmányt elsősorban a túlélő gyerekek között osztották szét.

Az alapvető élelmiszerek hiánya mellett a sebesültek ellátása jelenti a legnagyobb problémát. Egy a BBC-nek nyilatkozó kórházi orvos szerint még a gyógyításhoz szükséges legalapvetőbb műszerek és segédeszközök sem állnak rendelkezésükre, de gyógyszerből sincs elég, ezért minden felajánlst szívesen vesznek.

22 ezer ember hiányzik, köztük egy magyar

Habár a Fülöp-szigeteki kormány hivatalos összesítése szerint 84 embert tartanak számon eltűntként, az ott dolgozó civil szervezetek szerint ez az adat nem reális. A helyi Vöröskereszt úgy becsüli, 22 ezer ember tűnhetett el, habár közülük sokakat már megtalálhattak, nyilvántartásuk nehézkes.

Ugyanennyire bizonytalan az áldozatok száma is. Míg a hét elején még 10 ezer felettire becsülték a halálos áldozatokat, Benigno Aquino elnök kedden azt mondta, az előzetes adatokat felülbecsülték, a végleges szám 2 000 és 2 500 között lehet majd. Szerdán hivatalosan 2 275 ember halálát erősítették meg, valamint 3 655 sérültről számoltak be.

Az eltűntek között van lehet egy 28 éves magyar férfi is, aki a hatalmas erősségű tájfun idején Leyte szigetén tartózkodott, ahol a legnagyobb pusztítást okozta a vihar. Családja a a tájfun óta nem tudott kapcsolatba lépni vele, ugyanakkor egy szintén a szigeteken tartózkodó magyar férfi szerdán felajánlotta a segítségét a konzuli szolgálatnak az eltűnt férfi felkutatásában. 

A Baptista Szeretetszolgálat humanitárius csapatának tagjai megtudták a mentést koordináló helyi tisztségviselőtől, hogy Taclobanból szinte lehetetlen eljutni arra a 120 kilométerre lévő településre, ahol a magyar fiatalember helyi feleségével együtt feltehetőleg tartózkodik. A csapat mindent elkövet azért, hogy az elképesztően nehéz körülmények ellenére megtalálják őket.

A viharok vihara

Múlt pénteken reggel a Haiyan szupertájfun (vagy ahogyan Délkelet-Ázsiában nevezik, a Yolanda) a Csendes-óceánon 15 méteres hullámokat vert, és elképesztő erejű széllel elérte a Fülöp-szigeteket. A vihar több mint 11 millió embert érintett, 673 ezren kényszerültek otthonuk elhagyására.

A tájfun legerősebb széllökéseit 380 km/órásnak mérték, de az átlag is 300 felett volt. Ez valószínűleg a legerősebb vihar, ami ember lakta területet ér a Földön, mióta meteorológiai állomások és adatbázisok léteznek.