Zelma, Rajmund
-6 °C
1 °C

Obama kicsit engedett az egészségügyi reform ügyében

2013.11.14. 22:44

Egy kisebb, de érzékeny kérdésben visszakozott Barack Obama az amerikai egészségbiztosítási reformról kirobbant vitában: egy évvel meghosszabbíthatók azok az egyéni egészségügyi biztosítások, amelyeket nem felelnek meg az új egészségügyi törvény követelményeinek.

Az elnök az egészségügyi reform 2010-es elfogadásakor azt ígérte, hogy azok az amerikaiak, akik elégedettek meglévő biztosításukkal, megtarthatják azt. Ehhez képest tömegével kezdték a szerződéseket megszüntetni.

Obama azt állítja, nem tájékoztatták arról, hogy a biztosítás felmondható. Az elnök emiatt megérdemeltnek nevezte a kormányzatot érő bírálatokat, és azt mondta, keményen dolgozik majd a vezetői szerepében megrendült bizalom visszaszerzéséért.

A meglévő magán-betegbiztosítások felmondása több millió embert érint az Egyesült Államokban. A 2010-ben elfogadott, egyes részleteiben október 1-jén életbe lépett amerikai egészségügyi reform az elnök szándékai szerint az eddig az egészségbiztosítási rendszeren kívül rekedt amerikaiak tízmillióinak nyitná meg a megfizethető csatlakozás lehetőségét.