Koronavírus adatok

2021. dec. 03.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Barbara, Borbála
-6 °C
4 °C

Most Ausztráliában használták ki a magyar munkásokat

2013.11.16. 09:55

Most Ausztráliában derült ki, hogy egy építkezésen elég durva körülmények között dolgoztattak magyar munkásokat. Feleannyit fizettek nekik, mint amennyit Magyarországon ígértek, az egyik munkásnak valószínűleg meg kell műteni a szemét, mert amikor fémforgács ment bele, azt mondták neki, jobban lesz magától, heten aludtak háromszobás lakásokban, és nem kaptak fizetési papírt sem.

Nem küldött tolmácsot a munkáltató, a munkások pedig egyáltalán nem tudnak angolul, ezért például a biztonsági előírásokat egészen biztos, hogy nem tudták betartani. Fémelemeket szerelnek össze az építkezésen egy épülő raktárhoz, ami a szakszervezet szerint elég veszélyes munka, mert sokszor nagyon magasan kell dolgozni.

Ráadásul valószínűleg olyan munkát végeztetnek velük, amihez nincs is szakképzettségük. Legalábbis az erről szóló bizonyítványok egész biztosan hamisak, mert olyan ausztrál képzésekről vannak papírjaik, amiket nem végezhettek el, mert nem is tudnak angolul.

Tony Day, egy környéken lakó magyar származású ausztrál fedezte fel, hogy milyen rosszul bánnak velük. Az ausztrál ABC News híréből úgy tűnik, hosszú ideig ő volt az egyetlen ember, akivel beszélni tudtak. Neki mesélte el az egyik munkás, hogy mi történt a szemével, és később ő beszélt a médiával is. A munkahelyi balesetek utáni orvosi ellátásról a munkáltatónak kéne gondoskodnia, most azt mondják az orvosok, már mindenképp rosszabbul fog látni a sérült munkás.

A megrendelő egy Schaffer nevű német cég, amely azt mondja, fogalma sem volt róla, hogy ilyesmi történik az építkezésükön. Három munkás már hazajött, eredetileg 20 magyar dolgozott az építkezésen.