Edina
0 °C
7 °C
Index - In English In English Eng

Jelentkeztek a görög neonácik gyilkosai

2013.11.17. 07:22

Egy eddig ismeretlen baloldali anarchista csoport jelentkezett Görögországban az Arany Hajnal neonáci párt két tagjának gyilkosaként. Félő, hogy az eset után elszabadul a politikai erőszak az országban.

Két fegyveres támadó lövéseket adott le november 1-jén az Arany Hajnal athéni irodája előtt a párt fiatal tagjaira, akik közül kettő meghalt, egy harmadik pedig súlyosan megsebesült. Szemtanúk szerint a támadáshoz egy AK-47-es gépkarabélyt használtak.

Az eddig ismeretlen Népi Forradalmi Harcosok Erői csoport a gyilkosságot vállaló üzenetét egy olyan helyen hagyta, ahol a nácik kivégeztek görögöket a II. világháborúban. Az üzenet ottlétére pedig egy névtelen telefonáló hívta fel a figyelmet. A csoport azt írta: tettüket bosszúból követték el azért, amiért az Arany Hajnal egy híve szeptemberben halálosan megkéselte Pavlosz Füszasz antifasiszta rappert. "Pavlosz Füszasz vakmerő meggyilkolása volt az utolsó csepp a pohárban, fordulópont. A bosszúból elkövetett fegyveres támadás a kezdete a nép azon hadjáratának, amelyben az Arany Hajnal neonáci söpredéke oda kerül, ahová való: a történelem szemétdombjára" - olvasható a 18 oldalas iratban, amely tele van anarchista szövegekből vett idézetekkel, és amelynek írói "a neonácik" elleni további támadásokkal fenyegetőznek.

Az Arany Hajnal visszautasítja a neonáci jelzőt, és tagadja, hogy tagjai erőszakos cselekményeket követnének el, hogy közük lenne a rapper megöléséhez, bár a párt 18 parlamenti képviselőjének fele ellen folyik eljárás bűnszervezetben való részvételért, illetve annak vezetéséért, valamint illegális fegyvertartásért. A Füszasz meggyilkolása ügyében folytatott nyomozás tanúi sajtóhírek szerint arról számoltak be, hogy az érintett képviselők részt vettek a párt tagjainak katonai jellegű kiképzésében, amely során bevándorlók és baloldali aktivisták elleni támadásokra készítették fel, illetve fegyverekhez juttatták őket.

Egy szombaton nyilvánosságra hozott közvélemény-kutatási eredmény szerint a párt népszerűsége 2,2 százalékponttal 8,8 százalékra nőtt azóta, hogy két fiatal tagját meggyilkolták. Igaz, a Görögországban harmadik legnépszerűbb párt elveszette támogatóinak csaknem egyharmadát, miután Füszaszt megölték. A párt támogatottsága júniusban még 10,8 százalék volt.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport