Valér
4 °C
8 °C

Lezuhant egy Boeing 737 Oroszországban

2013.11.17. 17:31 Módosítva: 2013-11-17 20:35:12

Leszállás közben lezuhant egy személyszállító repülőgép Kazanyban, Moszkvától 820 kilométerre keletre. A Boeing 737-es típusú gép fedélzeten tartózkodó emberek közül senki nem élte túl a balesetet - közölte a rendkívüli helyzetek minisztériuma vasárnap. A fedélzeten 44 utas volt, hatan pedig a személyzethez tartoztak, az áldozatok száma ötven - olvasható a Mirror.uk-n.

A Moszkvából érkező belföldi járatot közép-európai idő szerint vasárnap 17 óra 30 perckor érte baleset. Miután lezuhant a gép, robbanás is történt.

A Tatarstan légitársaság gépe a moszkvai Domogyedovói nemzetközi repülőtérről indult.

A hatóságok közzétették a halottak listáját, így derült ki, hogy az áldozatok között van Irek Minnihanov, a Tatár Köztársaság (Tatárföld) elnökének 25 éves fia és Alekszandr Antonov, a köztársaság Biztonsági Szolgálatának vezetője is. Az elnök fiának halálát Jurij Kalmatinov, tatárföldi miniszterelnök-helyettes is megerősítette.

Mi lehetett az oka?

Szergej Izvolszkij, az orosz légügyi hatóság (Roszaviacija) képviselője a Rosszija állami hírtelevíziónak arról számolt be, hogy a repülőgép kétszer is megpróbálta a leszállást, a szerencsétlenség a második kísérletnél következett be. A gép veszített magasságából és orrával a leszálló pályának csapódott. Ekkor lobbantak lángra az üzemanyagtartályok. A tüzet eloltották, a kazanyi nemzetközi repülőteret lezárták.

A televízióban Ruben Eszajan berepülő pilóta úgy vélte, hogy az időjárási problémák is szerepet játszhattak a katasztrófában, a földhöz csapódást pedig műszaki okokkal magyarázta. A lenta.ru orosz hírportál viszont nem zárta ki, hogy a pilóták hibája vezetett a szerencsétlenséghez.

A Roszaviacija szerint az időjárási körülmények nem voltak kritikusak a légiközlekedés szempontjából. Az időjárás az évszaknak megfelelően ködös volt, időnként szemerkélt az eső, a hőmérséklet plusz három fok volt.

Putyin elnök vizsgálatot kezdeményezett a baleset körülményeinek kiderítéséről.

Népszerű gép

A gép egy Boeing 737-500-as volt. Ez a típus nagyon népszerű rövid és közepesen hosszú utakhoz, eredetileg a 200-as széria leváltására tervezték. A Classic néven ismert két hajtóműves változatot 1987-ben mutatták be. 108-132 utast szállíthat.

Kazany a Tatár Köztársaság fővárosa. A több mint 1,1 millió lakost számláló Kazany Oroszország hetedik legnépesebb városa, az ország egyik legrégibb települése.

Oroszország utolsó repülőgép-balesete Januárban volt, amikor a Red Wings légitársaság Tupolev letért a kifutópályáról a moszkvai Vnukovói nemzetközi repülőtéren: a havas úton lecsúszott, majd a közeli autópályába csapódott, darabokra tört és kigyulladt. Akkor öten haltak meg. A vizsgálatok szerint egy berendezés meghibásodása okozta a balesetet.