Kitört két vulkán Indonéziában

2013.11.18. 07:27

Kitört két vulkán hétfőn Indonéziában, a hatóságok több ezer ember kitelepítését készítik elő, és számos légi járat útvonalát megváltoztatták. A Szumátra északi részén található Sinabung vulkán három év után szeptemberben lépett újra működésbe, de az elmúlt napokban viszonylag nyugodt volt. Hétfőn több mint 8 ezer méter magasba lövellte hamufelhőjét, emiatt a hatóságok azt tanácsolták a légitársaságoknak, hogy kerüljék el a körzetet. A hamuoszlopot az ötven kilométerrel távolabb fekvő tartományi fővárosban, Medanban is látni lehetett.

A hónap elején a Sinabung lávát is kilövellt, ezért a térségből több mint 6 ezer embert ideiglenesen elköltöztettek. A vulkán működése miatt a második legmagasabb fokú riasztás van érvényben Szumátra érintett körzetében.

Néhány órával korábban lépett működésbe Jáva középső részén a Merapi vulkán, amelynek hamufelhője 2 ezer méter magasságig tört fel, és a körzet több települését hamuval terítette be. Ebben a térségben 600 család evakuálását készítik elő. A Merapi hosszabb nyugalom után három évvel ezelőtt tört ki újra. Akkor több mint 300 emberéletet követelt, 20 ezer helyi lakost ki kellett telepíteni.

Indonézia a csendes-óceáni „tűzgyűrű” része, ahol a földlemezek mozgása miatt gyakoriak a vulkánkitörések. Ez a Föld legaktívabb vulkanikus területe.  • Tippek
  • Bankszámla