András, Andor
-3 °C
3 °C

Leváltották a fukusimai polgármestert

2013.11.18. 06:49

Kobajasi Kaoru független jelölt személyében új polgármestert választottak Fukusimában, ahol szakértők szerint a helyiek a hivatalban lévő városvezető leváltásával egyértelműen jelezték, hogy elégedetlenek a helyi atomerőműben a 2011-es földrengés és szökőár miatt kialakult nukleáris válság megoldására tett erőfeszítésekkel.

A korábban a környezetvédelmi minisztérium Tohuku régióbeli hivatalát vezető 54 éves Kobajasi a szavazatok 49,1 százalékát szerezte meg a hivatalban Szeto Takanori és a Japán Kommunista Pártot képviselő Jamada Jutaka előtt. Szetót a Liberális Demokrata Párt és a Szociáldemokrata Párt támogatta.

A 2011-es katasztrófa által leginkább sújtott három település – Fukusima, Korijama és Ivaki – közül utóbbi kettőben már áprilisban, illetve szeptemberben elvesztette székét a hivatalban lévő polgármester.

A fukusimai kampány legfontosabb kérdése a helyi lakosok egészségének megóvása és a nukleáris válság által szennyezett területek megtisztítása volt. Kobajasi ígéretet tett a városvezetés megreformálására és a sugárfertőtlenítés felgyorsítására.