Ámokfutót üldöznek Párizsban

2013.11.18. 11:42 Módosítva: 2013.11.18. 15:24

Vadászpuskával lövöldözött egy férfi hétfőn délelőtt a francia Libération című napilap szerkesztőségében, életveszélyesen megsebesítve egy fotóasszisztenst. Feltehetően ő adott le lövéseket később egy bank székházánál is. A férfi rövid időre egy túszt is ejtett - írja az Euronews.

A lövöldöző, egy hosszú zöld kabátot és golyóálló mellényt viselő negyven év körüli fehér férfi 10:15-kor lépett be a Libération szerkesztőségébe egy vadászpuskával a kezében. A biztonsági őrök úgy megijedtek a fegyver láttán, hogy elbújtak a pultjuk mögé, ezért később nem is tudtak pontos személyleírást adni a támadóról.

A férfi így különösebb nehézség nélkül bejutott a szerkesztőségi irodába. „Egy szót sem szólt, csak kétszer lőtt, majd szó nélkül távozott” – mondta egy rendőrségi forrás a történtekről. A lövések egy 27 éves fotóasszisztenst találtak el a mellkasán és a hasán. Az orvosok jelenleg az életéért küzdenek.

Fabrice Rousselot, a lapigazgató szerint felháborító, hogy az emberek így megtámadhatják a médiát. „Az egész szerkesztőséget megrázta az eset” – mondta. A lapt több munkatársa sokkos állapotba került, velük pszichológusok foglalkoznak a helyszínen.

A baloldali lap székházának környékét teljesen lezárta a rendőrség, és elővigyázatosságból több másik médiacéghez is rendőrök vonultak ki.

November 15-én képek nélkül jelent meg a Libération, hogy így hívja fel a figyelmet a fotósok megélhetési nehézségeire
November 15-én képek nélkül jelent meg a Libération, hogy így hívja fel a figyelmet a fotósok megélhetési nehézségeire

Néhány órával később egy férfi három lövést adott le a Société Général bank székházánál a Le Défense negyedben. A fegyveres ezután rövid időre túszul ejtette egy autó sofőrjét, hogy el tudjon menekülni a helyszínről. Itt senki nem sérült meg. Egyes szemtanúk beszámolója szerint ugyanaz a zöldkabátos férfi lövöldözött, aki a Libération szerkesztőségében is. A rendőrség egyelőre nem erősítette meg, hogy a két fegyveres ugyanaz az ember.

Pénteken hasonló jelenet történt egy TV-csatorna, a BFMTV práizsi székházában: egy fegyveres megfenyegette a főszerkesztőt és egy másik újságírót, de nem adott le lövést. Miközben a puskából kiürítette a töltényeket, azt mondta: "legközelebb nem fogom eltéveszteni", majd elmenekült a helyszínről. A rendőrség a biztonsági kamerák felvételei alapján megállapította, hogy a pénteki fenyegetőző nagy valószínűséggel ugyanaz az ember, aki hétfőn lövöldözött.

A rendőrség azt tanácsolta a párizsiaknak, ne mozduljanak ki az utcára amíg el nem kapják a fegyveres férfit.  "Amíg ez a férfi szabadon van és nem ismerjük a motivációit, addig veszélyt jelent. gyorsan kell cselekednünk" - mondta Manuel Valls belügyminiszter. 

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport