Zelma, Rajmund
-4 °C
3 °C

A csehek áttérnek a jointról a sörre

2013.11.20. 19:03

Csökken a marihuánafogyasztók, de emelkedik az alkoholfogyasztók száma Csehországban, írja az MTI a cseh kormány kábítószerfüggőséget figyelő központjának legújabb jelentése alapján.

A csehek Európa legnagyobb alkoholfogyasztói között vannak. A felnőtt lakosság nyolc százaléka alkoholfüggő: körülbelül 600 ezer ember. Európában ugyanez az arány öt százalék körüli. A fiatal és középkorú csehek gyakrabban halnak meg alkohol okozta balesetekben, mint betegségben.

Drog miatt évente nagyjából 50 ember hal meg, mértéktelen ivás miatt 320. Az alkohollal kapcsolatos betegségekre az egészségbiztosítók évente 1,11 milliárd koronát (12 milliárd forint) fordítanak, a drogfüggőség gyógyítására 453 millió koronát költ a cseh állam. 

A marihuánafogyasztók száma viszont úgy látszik, csökken. Négy éve a felnőtt lakosság 33 százaléka, tavaly 28 százaléka ismerte be, hogy fogyasztott már marihuánát. Ennek ellenére továbbra is ők a legnagyobb fogyasztók Európában: napi rendszerességgel 22 ezren, időnként pedig 145 ezren füveznek. Több mint 40 ezren keménydrogokat használnak.