Valér
4 °C
8 °C

December 5-ig gondolkodhat az ír gázoló

2013.11.20. 16:33
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) december 5-én délig adott gondolkodási időt az ír gázolónak, Francis Ciaran Tobinnak arra, hogy eldöntse, hajlandó-e Magyarországra jönni megkezdeni a két gyermek életének kioltásáért a magyar bíróság által 2002-ben kirótt büntetésének letöltését.
Az ír férfi akkor jönne Magyarországra, ha a kormány garantálja, hogy azonnal visszaengedik a magyar börtönből, ha kéri. A magyar kormány garantálta. Tobin még fontolgat. A magyar kormány megengedte, hogy december 5-ig fontolgasson. De felszólította, hogy utána azonnal hagyja abba, mert ha nem, akkor... Akkor nem.

A KIM szerdán az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: az ír igazságügyi minisztérium keddi keltezésű levelében azzal a kéréssel fordult a Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszterhez, hogy az ír férfi által kért gondolkodási időt további két héttel hosszabbítsa meg.

Levelében arra hivatkozott, hogy Tobin az elmúlt időszakban egyre komolyabban fontolta meg annak a lehetőséget, hogy Magyarországra utazzon büntetésének letöltésére, azonban a jogi szakértőkkel való mélyebb konzultációt követően további időre van meg szüksége. Egyúttal hangsúlyozta, hogy tudatában vannak az újabb halasztás jelentőségének és garanciát vállaltak, hogy több halasztási igénnyel már nem lépnek fel.

A KIM közleménye szerint Navracsics Tibor az áldozatok családjával és jogi képviselőjükkel folytatott konzultációt követően - a család nyomatékos kérésének eleget téve - döntött arról, hogy két héttel, december 5-én délig meghosszabbítja Francis Ciaran Tobin nyilatkozattételére rendelkezésre álló időt.

Az ír állampolgárságú Francis Ciarán Tobin 2000-ben Leányfalun halálra gázolt két gyereket. A magyar bíróság 2002-ben a távollétében három év fogházra ítélte. Tobin 2011 novemberében őrizetbe vételre jelentkezett Dublinban. Az ír legfelsőbb bíróság 2012 júniusában utasította el végleg a magyar kiadatási kérelmet, és elrendelte a férfi azonnali szabadlábra helyezését.

Navracsics Tibor március végén jelentette be, hogy az ír férfi kész letölteni büntetését, és azt kérte, hogy Budapest garantálja, kérelme esetén Írországban folytathatja Magyarországon megkezdett büntetése letöltését.

Az ír férfinak korábban szeptember 30-ig volt lehetősége nyilatkozni, elfogadja-e a Magyarország által nyújtott garanciát: ha megkezdi büntetését Magyarországon, a lehető legrövidebb időn belül elbírálják kérelmét, hogy hazájában folytathassa büntetése letöltését. Ezt a határidőt hosszabbították meg azóta többször.