Klaudia
-4 °C
2 °C

Összeadta meleg fiát, elveszítheti hivatalát

2013.11.20. 06:52

Harminc napra felfüggesztették Amerikában a saját fia melegházasságát celebráló lelkészt, aki ezzel megsértette egyházának homoszexualitásra vonatkozó tanítását.

Frank Schaefer 51 éves pennsylvaniai metodista lelkészre kedden szabta ki büntetését az egyházi bíróság, amely kimondta, hogy ha a lelkész ez idő alatt vét az egyház szabályai ellen, elveszíti hivatalát.

Az eljárásban a lelkész mellett tanúskodott fia, a 29 éves Tim, aki szerint az egyház "elavult nézeteket vall" a melegek és az azonos neműek házassága kérdésében. Hozzátette, tisztában van azzal, hogy nehéz helyzetbe hozta apját.

Az Egyesült Államok legjelentősebb történelmi protestáns felekezete, a metodista egyház elfogadja a meleg és leszbikus híveket, de elutasítja a homoszexualitás gyakorlását.

Az AP szerint Schaefer lelkész elkerülhette volna a tárgyalást, ha megígéri, hogy nem ad össze többé azonos nemű párokat, de ő erre nem volt hajlandó, mert négy gyermeke közül három a saját neméhez vonzódik.

A tárgyaláson úgy fogalmazott, isten hívása volt, hogy legyen a meleg, leszbikus és transznemű közösség jogainak szószólója. Az egyháznak "fel kell hagynia azzal, hogy szexuális beállítottságuk alapján ítéli meg az embereket" - hangoztatta. "Véget kell vetni a gyűlöletbeszédnek, nem szabad másodrangú keresztényként kezelnünk őket" - tette hozzá. "Nem hallgatok többé" - zárta szavait.

A lelkész 2007-ben, Massachusetts államban adta papi áldását fia és egy másik férfi egybekelésére. Az eseményről előzetesen és utólag is tájékoztatta feletteseit, és nem is történt semmi egészen ez év áprilisáig, amikor - egy hónappal a metodistáknál szokásos hatéves elévülési idő lejárta előtt - gyülekezetének egy tagja panaszt nem tett ellene.