Zsófia
15 °C
23 °C
Index - In English In English Eng

Beomlott egy szupermarket Rigában

2013.11.21. 20:50 Módosítva: 2013.11.22. 07:16

Tizenhét holttestet találtak a mentőegységek péntek reggelig annak a lettországi szupermarketnek a romjai között, amelynek teteje először egy részen beomlott, majd egy másik darabja rászakadt a mentést végzőkre. A halottak között három tűzoltót azonosítottak. A súlyos balesetnek 36 sérültje is van.

A helyszínre érkezett a kormányfő és a belügyminiszter is és kirendelték a hadsereg félszáz katonáját is, hogy segítsék a mentést.

Csapdába ejtett emberek

Szemtanúk szerint a tetőszerkezet beomlása épp a kijárat elől zárta el az utat, így sokan nem tudtak maguknak utat törni, mielőtt a tető újabb darabjai zuhantak alá. Ez magyarázza, hogy miért kerültek annyian a romok alá a második omláskor is.

Beomlott egy szupermarket Rigában

A tető ötszáz négyzetméteren omlott be, vélhetően az ott folyó munkálatok miatt. Az épület tetején teraszt és egy bár kialakítását tervezték, valamint növelni akarták a már ott lévő játszóteret is. Elképzelhető, hogy a megnövekedett terhelést nem bírta a tető.

Időben szóltak

Ugyanakkor egy szemtanú, aki a tragédia idején vásárolt az áruházban, elmondta: az első, kisebb beomlás után figyelmeztették a vásárlókat, hogy hagyják el az épületet, és így tett a személyzet nagy része is. „Eközben egy sziréna is megszólalt” – számolt be a Delfi.lv-nek az olvasó. Egy másik hozzátette: sokan nem hallgattak a kérésre, és tovább folytatták a vásárlást.