Auguszta
-3 °C
2 °C

Egyezik a párizsi lövöldöző DNS-mintája

2013.11.21. 10:13

A francia ügyészség bejelentette: valóban Abdelhakim Dekhart tartóztatta le a rendőrség a párizsi lövöldözések ügyében – írja a BBC. A férfit szerda este hatkor, Párizs nyugati részén fogták el egy parkolóban álló autóban, DNS-mintája megegyezik a lövöldözés helyszínén találtakkal.

A titkos szolgálatra hivatkozott

Egyelőre nincs olyan állapotban, hogy ki lehessen hallgatni, valamilyen gyógyszer hatása alatt állhat. A francia médiában felröppent, hogy öngyilkosságot kísérelhetett meg, de ezt hivatalos forrás nem erősítette meg.

Abdelhakim Dekhar egy elhíresült francia bűnügy miatt 1998-tól börtönben is ült. A Rey–Maupin-eset 1994 októberében történt, öt ember halt meg egy autós üldözésben és lövöldözésben, köztük három rendőr. Dekhart négy év börtönre ítélték bűnrészesség miatt, ő adta a gyilkos fegyvert. Dekhar azzal védekezett, hogy az algériai titkosszolgálat szervezte be, hogy beépüljön a francia szélsőbaloldalba. Négy év után szabadult.

A mostani lövöldözés hétfőn történt. A támadó rálőtt egy fotósra a Libération című napilap párizsi székházában, majd két órával később a La Défense üzleti negyedben lövöldözött. Ezután rövid időre túszul ejtette egy autó sofőrjét, hogy el tudjon menekülni a helyszínről.

Nem fogom eltéveszteni

Előző pénteken hasonló jelenet játszódott le egy tévécsatorna, a BFMTV párizsi székházában: a fegyveres megfenyegette a főszerkesztőt és egy másik újságírót, de nem adott le lövést. Miközben a puskából kiürítette a töltényeket, azt mondta: „legközelebb nem fogom eltéveszteni″, majd elmenekült a helyszínről.

A rendőrség által közzétett fotó, amit a párizsi metró egyik térfigyelő-kamerája készített.
A rendőrség által közzétett fotó, amit a párizsi metró egyik térfigyelő-kamerája készített.
Fotó: Ho

A rendőrség kedd reggel tette közzé a feltételezett elkövető fotóját, amit a párizsi metró egyik térfigyelő kamerája készített hétfő délután. Több mint 700 telefonhívást kaptak, és több száz rendőr vett részt a hétfő óta tartó hajtóvadászatban.