Antal, Antónia
-1 °C
4 °C

Fegyvertelen civileket ölt a brit hadsereg

2013.11.21. 11:22

Fegyvertelen civileket ölt meg az 1970-es évek elején Észak-Írországban a brit hadsereg titkos alakulata – írja a BBC az egység egykori tagjainak nyilatkozata alapján. A BBC-ben az 1973-ban feloszlatott Military Reaction Force, azaz MRF nevű titkos egység három tagja szólalt meg.

Gyerekgyilkosokra vadásztak

Az MRF-nek negyven tagja volt, akiket a brit hadsereg különböző egységeiből válogattak össze. Feladatuk az volt, hogy Belfast nyugati városrészében, a brit fennhatóság ellen küzdő katolikus Ír Köztársasági Hadsereg (IRA) akkori fellegvárában vadásszanak az IRA feltételezett tagjaira.

Az egység tagjai esetenként utcaseprőnek, szemétszállítónak vagy csatornatisztítónak álcázva végeztek felderítő járőrözést. A 18 hónapig tevékenykedő alakulat katonái soha nem viseltek egyenruhát. Az alakulattal kapcsolatos dokumentumokat megsemmisítették, a katonák most sem voltak hajlandók konkrét ügyekről beszélni. Azt sem árulták el, hogy összesen hány likvidálás köthető az alakulathoz – Észak-Írországban csak 1972-ben több mint 10 ezer embert lőttek le, de nem tudható, hogy ebből ők hányban voltak benne.

A nyilatkozó katonák szerint az MRF nagyon sok emberéletet mentett meg, mivel „gyerekgyilkosokra, terroristákra″ vadászott, „olyanokra, akik gondolkodás nélkül öltek″. Amikor valakiről kiderült, hogy terrorista, a katonák azt kapták feladatul, hogy likvidálják, és máig úgy látják, hogy az alakulat tevékenysége is hozzájárult ahhoz, hogy az IRA végül letette a fegyvert.

Mellényúlhattak

Az észak-írországi rendezési folyamat fordulópontja a megbékélésről kötött 1998-as nagypénteki egyezmény volt, ám ezután is még csaknem egy évtizedig tartott, mire az IRA lemondott az erőszakról. Az IRA három évtizedes terrorhadjáratának óvatos becslések szerint is legalább háromezer halálos áldozata volt, köztük hétszáz brit katona.

Jelenleg a brit fennhatóságot pártoló protestáns, illetve az ír sziget egyesítéséért küzdő republikánus oldal két legradikálisabb politikai ereje, a Demokratikus Unionista Párt és egykori ádáz ellensége, az IRA politikai szárnyának tekintett katolikus Sinn Féin együtt kormányozza Észak-Írországot, korábban teljesen elképzelhetetlennek tartott koalíciót alkotva.

A BBC szerint elképzelhető, hogy az alakulat ártatlan civileket is kivégzett, a Panorama tíz  ember halálánál vonta kétségbe, hogy terroristák lettek volna. „Ártatlan volt, megvolt a joga, hogy az utcán sétáljon. Nem ilyen halált érdemelt″ – mondta édesapjáról Patricia McVeigh. Patrick McVeigh-t szerinte álruhás katonák lőtték hátba 1972. május 12-én.