Tekla
7 °C
19 °C

Ami Kennedy halálánál is fontosabb volt

2013.11.22. 12:05

„Magyar-lengyel barátsági nagygyűlés a Sportcsarnokban" – ezzel a főcímmel és a címlapot szinte teljesen betöltő cikkel jelent meg a Népszabadság 1963. november 23-án, szombaton, Kennedy meggyilkolásának másnapján. Jutott azért hely a magyar idő szerint péntek este fél kilenckor elkövetett merényletnek is: egészen pontosan a jobb felső sarokban egy dobozban együtt egy ENSZ-határozattal és a De Gaulle-Erhard tárgyalások végével. Az már azonban nem nagyon derült ki, hogy pontosan ki is az a Kennedy, aki „merénylet következtében életét vesztette".

Ehhez ugyanis lapozni kellett, és nem is keveset. Öt oldalon át folydogált a magyar-lengyel barátság, míg végül a 6. oldal tetején elolvashatjuk, mi is rázta meg éppen az Egyesült Államokat és a világot. Az akkor ismert alapinformációk tömör összefoglalása mellett még egy rövid nekrológnak és egy fényképnek is jutott hely az oldalon, aminek alján az Autó- és Alkatrészkereskedelmi Vállalat értesíti hirdetésben ügyfeleit, hogy a használt autók átvétele és eladása leltározás miatt szünetel.

Hasonló, jobb felső sarkos megoldással, és a magyar-lengyel barátságról szóló oldalas címlappal jelent meg a Népszava és a Magyar Nemzet szombati száma is, de azokban a legfontosabb információkat is el lehetett olvasni röviden a dobozban.

Az Esti Hírlap péntek esti száma még könnyed témaként játszott az amerikai elnökkel: „Kennedy az adu?" című cikkük azt vesézi ki, hogy új kártyajáték került forgalomba az USA-ban a Kennedy-család tagjainak képmásaival, az elnök pedig természetesen az ászra került rá.

A gyilkosság másnapjának estéjén megjelent számban azonban már egyenesen „Újabb részletek Kennedy elnök meggyilkolásáról" főcímmel hozták a hírt, aminek szinte az egész címlapot alárendelték, vagyis számoltak azzal, hogy az olvasóik máshonnan már értesültek az elnök haláláról. A képekkel sem fukarkodtak („Utolsó kép Kennedyről"), és az utolsó előtti, a 7. oldalon újra elővették az eseményeket. Az új elnökről, Lyndon B. Johnsonról közölt portré az Iparművészeti Vállalat hirdetésével osztozott az oldalon.

A Kennedy-gyilkosságról a már 1963-ban is közel hárommilliós példányszámban megjelenő német bulvárlap, a Bild november 23-i kiadása számolt be Merénylet az amerikai elnök ellen – Kennedyt lelőtték címmel. A címlapon csak az akkor ismert alapinformációkat közölték: Kennedyt három lövés találta el, amikor a texasi kormányzóval együtt nyitott autójában haladt Dallasban. A lap emellett egy rövid életrajzot is hozott a legfiatalabb amerikai elnökről. A bulvárlap címlapján emellett egy szivarreklám, és a Thomy's pirított hagyma reklámja szerepel, illetve arról is találhatunk egy cikket, hogy a Német Bútorkonferencia zárt ajtók mögött ülésezik.

A brit Guardian november 23-i kiadásában a címlap egészét a merényletnek szentelték. „Kennedy azért ment Texasba, hogy támogatást szerezzen Emberi Jogi programjához. Mint Lincolnnak, ez neki is az életébe került. A legméltóbb emlékmű az lenne, ha a déli államok gyorsabban elfogadnák a programot – és azok az északi közösségek, ahol a szegregáció és diszkrimináció körmönfontabb formában jelennek meg” – írta Világraszóló tragédia című cikkében a brit újság.

Az üzbég kolhozok dolgozóinak, a közép-ázsiai szovjet tagköztársaság munkásainak és minden polgárának intézett felhívást a Szovjetunió Kommunista Pártja (SZKP) az Izvesztyija első oldalán november 23-án. Ez azonban nem jelenti, hogy a szovjet sajtó ne lett volna hangos az amerikai elnök halálhírétől. A napilapi kánont, miszerint szovjet hír a vezető, Kennedy sem tudta megtörni, de épp, mivel ez a szabály áthághatatlan volt, tulajdonképpen abból, hogy Kennedy halála a második helyen volt, a szovjet olvasó tudhatta, hogy ez az esemény foglalkoztatja legjobban a Nyikita Hruscsov vezette SZKP-t.

Aki mégsem tudott volna olvasni a sorok között, az az Izvesztyija heti kiadásából – az épp a gyilkosság másnapján megjelent Nyegyeljából – aztán végképp érthetett: itt már Kennedy portrája állt a címoldalon, Tragikus hír Texasból címmel. Ezt a megfogalmazást aztán a másnapi magyar lapok is átvették, és beszámoltak a szovjetek részvétnyilvánításáról. A szovjet protokollban szokatlan módon megjelent a sajtóban a főtitkár feleségének levele is. Nyina Hruscsova az elnök özvegyének, Jacqueline Kennedynek fejezte ki részvétét.