Ágnes
-1 °C
2 °C

Egy nagy család a szlovákiai bíróság

2013.11.22. 14:57

Három évvel ezelőtt az akkori szlovákiai igazságügyi miniszter, Lucia Žitňanská (SDKÚ) bejelentette: a bírák kötelesek lesznek vagyonbevallásukban meghatározni, melyik rokonuk dolgozik melyik bíróságon. A cél: kiirtani a bíróságokról a rokoni kapcsolatokat. Egy friss szlovákiai felmérés szerint nem igazán sikerült elérni a célt,írja az ujszo.com.

„Az igazságszolgáltatás önmagát klónozza. Nem állítom, hogy a bírák és ügyészek gyermekei rosszabbak a többieknél, a jogászi géneket viszont nem lehet megörökölni. A jelenlegi helyzet igazságtalan a többi jelentkezővel szemben, a bíróság nem magánkézben levő intézmény” – mondta Žitňanská.

A módosított vagyonbevallások szerint közeli ismerősnek számítanak a szülők, gyermekek, unokák, testvérek, férj és feleség. Az Újszó szerint nehéz utánajárni a kapcsolatoknak, mivel a bíráknak nem kell megjelölniük, hogy milyen viszonyban állnak az adott személlyel, csak a közeli rokon nevét kell feltüntetniük és azt, hogy hol dolgozik.

Bár a Transparency International Slovensko szervezetnek azért rámutatott néhány kapcsolatra. Kiderült, hogy a legtöbb rokoni kapcsolat a kelet-szlovákiai bíróságokon van, a csúcstartó pedig a Kassai Kerületi Bíróság, melynek 67 bírája közül 22-nek van rokona a kelet-szlovákiai bíróságokon – ebből 13 rokon ugyanazon a bíróságon dolgozik.

„Az államfő egy hónappal ezelőtt nevezett ki 18 új bírót, ezek közül minimum négynek közeli ismerőse egy bíró. Például Janette Hajdinová a Pozsonyi I. Járásbíróságra kerül, rokona, Mária Hajdinová a fővárosi kerület instancia bírája” – nyilatkozta az Újszónak a Transparency International munkatársa, és hozzátette: úgy tűnik, a jogászi gének Szlovákiában hatalmas sikerrel öröklődnek a nemzedékek közt.

15%

Edith Eva Eger A döntés

3999 Ft
3400 Ft
15%

Pan-dji Vádirat

3499 Ft
2975 Ft