Etelka, Aletta
1 °C
5 °C

Egyiptom beintett a törököknek

2013.11.23. 17:07 Módosítva: 2013-11-23 19:36:54

Egyiptom visszahívja nagykövetét  és ügyvivői szintre fokozza le a diplomáciai kapcsolatokat Törökországgal - írja az MTI.

A kairói török nagykövetet "nemkívánatos személy" lett Egyiptomban, mert Recep Tayyip Erdogan török miniszterelnök élesen bírálta az egyiptomi hatóságok iszlamistákat sújtó elnyomó intézkedéseit.

A török kormányfő elítélte Mohamed Murszi volt elnök menesztését is. "Már a kezdetektől fogva azt hangoztattuk, hogy egyértelműen puccs történt Egyiptomban, ezzel szemben a nyugati országok csak a hadsereg beavatkozásáról beszélnek" - mondta korábban.

Egyiptom szerint Törökország "elfogadhatatlan beavatkozik" a belügyeikbe, megpróbálja az egyiptomiak érdekei ellen hangolni a közvéleményt, és szervezeteket támogat, amelyek "meg akarják ingatni az ország helyzetét". Például a Muzulmán Testvériséget, amely szoros kapcsolatban áll a törökországi a kormányzó Igazság és Fejlődés Pártjával (AKP).

A kairói török nagykövet kiutasítása után a török külügyminisztérium jelezte, hogy hasonló lépésre készül. Abdullah Gül köztársasági elnök ugyanakkor reméli, hogy a két ország közötti kapcsolatok hamarosan helyreállhatnak. 

Recep Tayyip Erdogan török kormányfő szombaton ugyanakkor kijelentette: sosem fogom tisztelni azokat, akik államcsínnyel kerültek hatalomra.