52 halott a kínai olajvezeték-robbanásban

MTI/Index
2013.11.24. 12:04

Már ötvenkettőre emelkedett a két nappal ezelőtti kelet-kínai olajvezeték-robbanás áldozatainak száma.18 ezer embert evakuáltak. Tizenegy embert még mindig keresnek a pénteken, Csingtao kikötővárosban történt robbanás után, a több mint 130 sérültből legalább tízen vannak kritikus állapotban, többségüket sokk érte. Az esős időjárás ellenére is folytatódik a mentés és a kárelhárítás, két lakótömbben szombaton még nem volt áram. Kizárták annak a lehetőségét, hogy terrortámadás történt volna.

A város Hungtao nevű kerületében a föld alatt húzódó olajvezetéken hajnalban észleltek szivárgást, majd délelőtt, a helyreállítás során két robbanás történt. Az egyik nagy erejű detonáció helyén mély kráter keletkezett, nagy területen felszakadt az úttest burkolata, a környéken autók borultak fel, ablakok törtek be, épületek falai repedtek meg.

A közeli tengerparttól mintegy 200 méteres távon fedezhetők fel olajfoltok, a körülbelül háromezer négyzetmétert lefedő terület megtisztításáról intézkedtek. Az üzemeltető, az ország legnagyobb olajfinomítója, a Sinopec közölte, hogy egy 1986-ban működésbe helyezett - 711 milliméter átmérőjű, 250 kilométer hosszú - csővezetékről van szó, amelynek éves kapacitása 10 millió tonna kőolaj.

Hongkongi sajtójelentések szerint a környéken lakók felháborodtak, amiért nem értesítették őket időben a szivárgásról. A hongkongi South China Morning Post szerint helyi illetékesek felszólították a médiát, hogy tartózkodjon a szenzációkeltéstől. A Cajhszin gazdasági és pénzügyi magazin online kiadása azt írja, hogy az olajszállító csövek szabálytalanul kerültek lakott területre. A lap szerint a tulajdonos tudott a vezetékek kora miatti kockázatról is. A Sinopec vezérigazgatója a központi tévében bocsánatot kért a történtekért.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport