Breiviket bálványozta a Négervadász

2013.11.25. 17:25

Rasszista Twitter-üzenetek miatt átmenetileg őrizetbe vették a börtönbüntetését töltő szélsőjobboldali tömeggyilkos, Anders Behring Breivik egyik követőjét, írja az MTI. 

A férfi, akinek kilétét nem hozták nyilvánosságra a hatóságok, NegerJeger (norvégul: négervadász) álnéven tette közzé üzeneteit a közösségi oldalon, és profilképén egy páncélba öltözött, rajzolt Breivik-figura látható, amint éppen színes bőrűekre, köztük gyermekekre lő. A rajz felett a következő felirat olvasható: A nem fehérek miatt népesedik túl a bolygó.

Norvég források szerint a húszas éveiben járó férfi üzeneteiben támogatta Breivik multikulturalizmus ellen meghirdetett harcát, amelynek nevében a norvég férfi 2011 nyarán hetvenhét embert ölt meg. A rendőrség közölte, hogy a rasszista tartalmú üzenetek már nem érhetőek el nyilvánosan.

A hatóságok egy feljelentés alapján pénteken vették őrizetbe a férfit, akinek lakásában elektronikus adathordozókat foglaltak le a rendőrök. Breivik követőjét szombaton szabadlábra helyezték, a nyomozás azonban folytatódik.

Amennyiben bebizonyosodik a rasszista gyűlöletre uszítás vagy az üzenetek diszkriminatív jellege, a norvég hatóságok akár három év börtönre is ítélhetik a férfit. 

Anders Behring Breivik 2011. július 22-én pokolgépes merényletet követett el a norvég fővárosban, Oslóban, a támadásban nyolc ember életét vesztette. Még aznap lövöldözni kezdett Utoya szigetén a kormányzó munkáspárt ifjúsági szekciójának nyári táborában, a szigeten elkövetett vérengzésnek 69 halálos áldozata volt.

Elindult az Indamedia média és marketing-kommunikációs kiadványa.

További szakmai tartalmakért kattints és kövess bennünket!

MEGNÉZEM
Frontvonal

Átfogó elemzések, világátalakító kérdések és jövőképek egy kötetben.

MEGVESZEM