Időnként nehéz döntéseket kell meghoznom

2013.11.25. 20:41 Módosítva: 2013.11.25. 20:52
Megmagyarázta az ukrán elnök, hogy miért állította le az ország EU-csatlakozását. A börtönben lévő volt kormányfő újabb éhségsztrájkba kezdett, Kijevben pedig ismét összecsaptak a tüntetők a rendőrökkel.

Ismét összecsaptak egymással az Ukrajna EU-integrációjáért tüntetők és a rohamrendőrök hétfő este Kijev központjában, az Európai téren.

Helyszíni beszámolók szerint a tüntetők botokkal és fémrudakkal támadnak, a rohamrendőrök pedig könnygázt és hanggránátokat vetnek be ellenük.

A téren lévő néhány száz rohamrendőr segítségére további mintegy ezer közeledik a tér felé.

Az ellenzéki parlamenti pártok felhívására kezdtek újra gyülekezni a tüntetők Kijev központjában. Kora este mintegy háromezren voltak a Függetlenség terén és a mellette lévő Európai téren.

Nem sokkal előtte megtörte a hallgatást Viktor Janukovics ukrán államfő, és hétfőn az ukrán állampolgárok megértését kérte Ukrajna EU-társulási folyamatának leállításáért, írta az MTI. 

„Időnként nehéz döntéseket kell meghoznom. Ez néha azzal a kockázattal jár, hogy nem értenek meg engem. És éppen ezért azt kérem ma a népünktől, hogy hallgasson meg engem személyesen" - közvetítette az ukrán államfő üzenetét sajtószolgálata.

Leszögezte, hogy az európai standardok szerinti társadalom létrehozásának nincs alternatívája Ukrajnában. „Az általam képviselt politika ebben mindig következetes volt, és az is marad" – jelentette ki az elnök.

Hangsúlyozta, a reformok, amelyeket a vezetés véghez vitt, bizonyítják, hogy az ország az európai úton halad. „Olyan államot építünk, amelyben az emberi jogok, a törvény előtti egyenlőség, a választás joga és a szociális biztonság a legfontosabb értékek mindenki számára, függetlenül attól, mely régióban él, és melyik térre megy ki a véleményét kinyilvánítani” – hangoztatta az elnök. Mint fogalmazott, senki nem lopja el az európai Ukrajnáról szóló álmot.

Hozzátette ugyanakkor, hogy tisztességtelen és igazságtalan lenne, ha nem gondoskodna a leghátrányosabb, legvédtelenebb helyzetben lévőkről, akik a leginkább megsínylenék az átmenet időszakát.

„Nem lenne igazam, ha nem tennék meg mindent, amit meg kell tennem azért, hogy az emberek ne veszítsék el a munkahelyüket, megkapják fizetésüket, nyugdíjukat, ösztöndíjukat" – jelentette ki. Hozzátette, hogy nem hagyhatja magukra az embereket, ha bekövetkezik az érzékelt nyomás hatására a termelés leállása, és milliók kerülnek emiatt utcára.

„Szeretném, ha a mi nagy ukrán családunkban béke és nyugalom lenne. Mint apa nem hagyhatom kenyér nélkül a családot" – fogalmazott Janukovics. Az államfő ígéretet tett arra, hogy hamarosan televíziós interjúban fejti ki bővebben álláspontját.

Eközben Julija Timosenko bebörtönzött volt kormányfő bejelentette, hogy éhségsztrájkot kezd az európai integrációért tüntetők iránti szolidaritása jeléül. Üzentében kijelentette, boldog, hogy ukránok százezrei vonultak utcára országszerte és külföldön. Arra buzdította a tüntetőket, hogy soha nem látott méretű lavinát indítsanak el, és ne engedjék, hogy Janukovics tekintélyelvű maffiája tönkretegye az életüket. Követelte az államfőtől, hogy írja alá Ukrajna és az Európai Unió társulási megállapodását.

Legutóbb a meggyengült egészségi állapotú volt kormányfő a tavaly őszi parlamenti választások után kezdett éhségsztrájkot a harkivi vasutaskórházban, ahol rabként kezelik. Így tiltakozott akkor az ellenzék szerinti választási csalások miatt.  • Tippek
  • Biztosítás