Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Kína légvédelmi zónával borzolja a kedélyeket

2013.11.25. 08:51

Több ország tiltakozik az ellen, hogy Kína egy új légvédelmi zónát hozott létre a Kelet-kínai tenger vitatott hovatartozású, Szenkaku/Tiaojü-szigeteket is magában foglaló részére – írja a BBC.

A Japán és Kína által is magának követelt szigetek légvédelmi ellenőrzésének egyoldalú bejelentése heves ellenreakciókat váltott ki Japánból. Abe Sinzo japán miniszterelnök úgy fogalmazott, Kína lépése „rendkívül veszélyes tett, aminek nem várt következményei lehetnek”.

Hasonlóan elítélően nyilatkozott az Amerikai Egyesült Államok védelmi minisztere, Chuck Hagel is, aki közleményében azt írta, „az egyoldalú akció növeli a félreértések kockázatát”, valamint Kína akcióját egy a térségbeli status quo felborítására irányuló „destabilizációs kísérletnek” minősítette.

Kína a bírálatok ellen hivatalos panaszt nyújtott be az amerikai és a japán nagykövetségen. Az intézkedés gyakorlati hatása, hogy a zónába érkező repülőknek szombat délelőtt 10 órától azonosítaniuk kell magukat a kínai légi hatóságok felé és „időben és megfelelő módon” kell reagálniuk az onnan érkező megkeresésekre.

Régóta forró pont

Ahogy arról korábban is írtunk, Japánban Szenkaku, Kínában Tiaojü (Diaoyu) néven ismert szigetek hovatartozása miatt korábban is voltak már viták Peking és Tokió között. 2010-ben történt a legutóbbi nagyobb incidens, amikor egy kínai halászhajó japán őrhajókkal ütközött össze a környéken. A szigetek alatt fontos természeti erőforrások vannak (földgáz és feltételezhetően kőolajlelőhelyek), de ennél is fontosabb, hogy a hovatartozásuk mindkét országban „hazafiassági” kérdés is.

Kína szerint a szigetek évszázadok óta hozzá tartoznak, de Japán szerint amikor 1885-ben felméréseket végeztek a szigeteken, nyomát sem látták kínaiaknak. 1895-tól Tokió hivatalosan is Japán részének tekintette a Szenkaku-szigeteket, és 1932-ben eladták azokat a szigeteket eredetileg betelepítő japánok leszármazottainak. A második világháború után ideiglenesen az USA igazgatta a területet, de 1972-ben visszaadta Japánnak.

Pekingben ezt szükségtelen beavatkozásnak látták, és az eltelt évtizedekben a Tiaojü-szigetek szimbolikus jelentősége megnőtt. Kínában, ha a szigetek hovatartozása kerül szóba, mindig a második világháborúban elszenvedett sérelmek elevenednek fel, amikor az „imperialista Japán kifosztotta és megerőszakolta Kínát”. Minden évben szeptember 18-án emlékeznek meg Kína részleges japán megszállásáról.

A szigetek kapcsán rendszeresek az incidensek, legutóbb áprilisban írtunk arról, hogy mindkét fél hajókat küldött a térségbe, de tavaly decemberben is komoly feszültségek keletkeztek amiatt, hogy egy kínai felderítő repülőgép berepült a szigetek légterébe.