Auguszta
-3 °C
2 °C

Mocorognak az izraeli vadászok

2013.11.25. 23:37
Megkezdődött Izrael történetének legnagyobb nemzetközi légi hadgyakorlata. A Kék zászló nevű nemzetközi légi hadgyakorlaton a Negev-sivatagban négy ország több tucat repülőgépe vesz részt.

Vasárnap mintegy ötven repülőgép felszállásával kezdődött meg az Ovda nevű légibázison Izrael eddigi legnagyobb légi gyakorlata. A közös amerikai, izraeli, görög és olasz katonai gyakorlatot az iráni nukleáris programról kötött megállapodás elfogadásával egy időben tartják, de az izraeli hadsereg hangsúlyozta, hogy a gyakorlatnak semmi köze sincs az iráni fejleményekhez.

A hadsereg illetékesei szerint a részt vevő országok maguk állják a légi gyakorlat rájuk eső költségeit. A berepüléseket több mint húsz ország megfigyelői követik, főképpen katonai attasék, többek között a ciprusi és a bulgáriai légierő képviselői, míg Törökország és Lengyelország képviselői nem jelentek meg. A lengyel pilóták az elmúlt hónapokban ugyan együtt gyakorlatoztak izraeli partnereikkel, de a részvétel túl nagy költségekke járt volna, így otthon maradtak.

A hadgyakorlaton célja a légvédelmi rakéták beazonosítása, és egy új információtovábbító rendszert éles tesztje. Az új fejlesztés a repülőgépek adatait bevetés közben küldi a földi erőkhöz. A hatvan vadászgépet felsorakoztató Kék Zászló hadgyakorlat leghamarabb csütörtökön ér majd véget, írja az MTI.