Az USA nem akarja bolygatni a WikiLeakset

2013.11.26. 23:09

Bár hivatalos döntés még nem született, a Washington Post információi szerint mégis csekély a valószínűsége annak, hogy vádat emeljenek Julien Assange, a WikiLeaks gazdája ellen. Az amerikai hatóságok a titkok kiszivárogtatói ellen minden esetben fellépnek - így történt ez Edward Snowden esetében is -, de Assange csak publikálta a hozzá befutott dokumentumokat, ő maga nem kutatkodott.

A Wikileaksnek hétszázezer dokumentumot kiszivárogtató Bradley Manninget júliusban a hadbíróság felmentette a halálbüntetéssel fenyegető, "az ellenség segítése" névre hallgató vádpont alól - tizenkilenc másikban azonban bűnösnek mondta ki a közlegényt.

Matthew Miller igazságügy minisztériumi szóvivő rámutatott, hogy ha Assange ellen az egyébként még mindig vizsgálódó ügyészség vádat emelne, akkor hasonlóan kéne tennie a titkos iratokat szintén előszeretettel megjelentető nagy újságok ellen. Márpedig amerikai hatóságoknak eszük ágában sincs bolygatni a “New York Times-problémát", melyben a névadó lapon kívül olyan nagyágyúk is érintettek lennének, mint a Guardian vagy maga a Washington Post.  • Tippek
  • Lakáshitel