Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Meggyőzték Iránt, hogy engedje be az ellenőröket

2013.11.28. 13:09

Irán megnyitja az atomprogramját kiszolgáló araki nehézvízüzemet a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) ellenőrei előtt - jelentette be Amano Jukija, a NAÜ főtitkára, aki szerint ez a Teherán nukleáris törekvéseinek felügyeletére irányuló nemzetközi erőfeszítések első lépése.

A nemzetközi ellenőrök december 8-án tesznek helyszíni szemlét a létesítményben, amely az építés alatt álló araki nehézvizes reaktort látná el moderátoranyaggal.

Ez a kísérleti reaktor alkalmas lehet atomfegyverben hasznosítható plutónium előállítására. Teherán a vasárnap Genfben a hatokkal - az Egyesült Államok, Nagy-Britannia, Franciaország, Németország, Kína és Oroszország - kötött átmeneti megállapodásban egyebek mellett megígérte, hogy nem halad tovább a munkálatokkal Arakban, de Mohamad Dzsavad Zarif iráni külügyminiszter szerdán azt mondta, hogy folytatni fogják az építkezést.

Amano azt is elmondta, a NAÜ vizsgálja, hogyan lehet a gyakorlatban is foganatosítani a genfi megállapodásban foglaltakat. "Ez a vizsgálat eltarthat egy ideig. Konzultálni fogok a (NAÜ) igazgatótanácsával, amint az végéhez ért" - mondta. A genfi megállapodásban Irán vállalta, hogy hat hónapra visszafogja atomprogramját az őt sújtó nemzetközi szankciók enyhítése fejében.

Az araki ellenőrzés ugyanakkor egy másik, a genfi megállapodást megelőzően a NAÜ és Irán között megkötött egyezség része, amelyben Teherán - részben a genfi tárgyalások előmozdítása érdekében - kötelezettséget vállalt arra, hogy nagyobb hozzáférést nyújt a NAÜ-nek nukleáris létesítményeihez.

Arakban - a NAÜ folyamatos kérései ellenére - legutóbb két éve járhattak nemzetközi ellenőrök. A mostani megállapodás szerint a NAÜ a nehézvízüzem mellett egy iráni uránbányába is ellátogathat a következő három hónap folyamán.

Amano Jukija csütörtökön arról is beszámolt, hogy a NAÜ megfigyelései szerint Észak-Korea azon dolgozik, hogy újraindítsa jongbjoni atomreaktorát, amelyben korábban plutóniumot gyártott atomfegyvereihez.