Szilárda
0 °C
6 °C

Bejutottak a tüntetők a hadsereg főhadiszállására Thaiföldölön

2013.11.29. 09:07

Pénteken körülbelül ezer kormányellenes tüntető jutott be a hadsereg főhadiszállására Thaiföldön. Az igazi célpont a kormány, a hadsereghez csak azért mentek be, hogy rávegyék őket a kormány elleni beavatkozásra.

Tudni akarjuk, kinek az oldalán áll a hadsereg

– kiabálták. Szeretnének átadni egy levelet a főparancsnoknak, de csak az udvarra jutottak be, az épületekbe nem.

Vasárnap kezdődtek Thaiföldön a tiltakozások, amikor a tüntetők kormányépületeket kezdtek elfoglalni. Bár ez elég ijesztően hangzik leírva, a BBC szerint elég békés a hangulat, és a tüntetés nagyjából abból áll, hogy a gyepen ülnek, és beszédeket hallgatnak. A héten korábban kormányépületeket folglaltak el a tüntetők, de a miniszterelnök nem alkalmazott erőszakot, csak megkérte őket, hogy távozzanak. Megint csak a BBC szerint ez azért van, mert a hadsereg egyáltalán nem biztos, hogy az ő oldalán avatkozott volna be.

1932 óta tizennyolc katonai puccs volt Thaiföldön

A mostani kormánnyal az a tüntetők legnagyobb problémája, hogy korrupt, és hogy szerintük valójában csak a 2006 óta száműzött korábbi miniszterelnök bábja. A mostani miniszterelnök, Jinglak Sinavatra az elűzött kormányfő húga. Azért kezdődtek a tüntetések, mert megpróbált amnesztiát adni a bátyjának, aki ezzel visszatérhetett volna Thaiföldre.

A kormányzó párt a fővároson kívül egész népszerű, és a Guardian azt írja, hogy 2011-ben még az ő támogatóik szerveztek tüntetéseket.