Benedek
-5 °C
5 °C

Trópusi vihar pusztít Szomáliában

2013.11.29. 19:18

Több mint százezer ember került veszélybe Szomáliában a trópusi vihar miatt, amely november elején pusztított az ország északi részében található Puntföldön. Most tizenkét emberi jogi szervezet szervez gyűjtést a károsultaknak. Közöttük van a CARE International emberbaráti, a Oxfam jótékonysági, a Save the Children nemzetközi nonprofit gyermekjogvédő, a Refugees International emberi jogi és a World Vision gyermeksegélyező szervezet, írja az MTI.

Az áradás miatt többszázezer haszonállat is elpusztult. Az állattartás a helyi gazdaság alapja, ezért a lakosság jelentős részének került veszélybe a megélhetése. A hatóságok szerint a halálos áldozatok száma akár háromszázra is növekedhet, mert sokan eltűntek. Ennek ellére az ENSZ "mindössze" nyolcvan halottról beszélt.

A segélyszervezetek, az ENSZ és a helyi hatóságok is juttatnak élelmiszert és gyógyszert a térségbe, de ennél többre van szükség, hogy talpra álljon a két évtizedes polgárháborúból. "A családok elvesztették otthonukat és minden tulajdonukat az áradásokban, amelyek teljes falvakat, utakat és halászhajókat tettek tönkre" - közölték a szervezetek.

A szomáliai kalózok több fő bázisát is érintette a vihar. Magának a kalózkodás elterjedésének egyébként egyik fő oka éppen a területet sújtó 2004-es szökőár.

Puntföld augusztusban megszakította kapcsolatát a központi kormányzattal, és azzal vádolja a szomáliai vezetést, hogy megtagadja a külföldi segélyek elosztását.