János, Pál
19 °C
34 °C
Index - In English In English Eng

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Castro mellett tüntettek Hondurasban

2013.12.02. 06:40

Ezrek vonultak utcára vasárnap a hondurasi fővárosban, hogy békés tüntetésen támogassák a múlt vasárnapi elnökválasztás hivatalosan vesztesnek nyilvánított jelöltjét, Xiomara Castrót, aki választási csalással vádolja jobboldali ellenfelét, és a szavazatok újraszámlálását követeli.

A november 24-én rendezett elnökválasztáson a jobboldali Nemzeti Párt (PN) jelöltje, Juan Orlando Hernández mérkőzött meg a baloldali a Szabadság és Átalakítás (Libre) színeiben induló Castróval. A legfelsőbb választási bíróság (TSE) vasárnapra virradóra jelentette be a hivatalos végeredményt, amely szerint Hernández nyolc százalékos előnnyel (a voksok 36,80 százalékát szerezve) győzött vetélytársa felett, akinek a szavazatok 28,79 százaléka jutott.

Xiomara Castro és hívei már pénteken jelezték, hogy szerintük választási csalás révén készül hatalomra kerülni a jobboldali jelölt, ezért Castro a szavazatok újraszámlálását követelte. Felszólította híveit, hogy vasárnap békés gyűlésen ítéljék el Tegucigalpa utcáin a választási csalást. A baloldali tábort megrázta, hogy a Libre egyik ismert aktivistáját, José Antonio Ardónt szombaton ismeretlen tettesek lakása közelében agyonlőtték. A vasárnapi békés, de feszült légkörű tüntetésre Ardón koporsóját is elvitték.

A megmozduláson Castro mellett jelen volt férje, Manuel Zelaya volt elnök is, akinek hatalmát 2009 júniusában megdöntötte a jobboldallal és az üzleti körökkel szövetséges hadsereg.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!