Buldózer ijesztgeti a rendőröket Kijevben

2013.12.02. 14:13

Buldózerrel igyekeztek a tüntetők arrébb tolni egy rendőrkordont Kijevben. A látványos képek jelzik, hogy a tüntetőket nem vetette vissza az ellenük indított szombat hajnali akció és az sem, hogy vasárnap újabb összetűzések voltak az EU-párti tüntetők és a rendőrség között.

Az ukrán tüntetők nem szórakoznak

„A provokátorokra épít az ukrán hatalom” – mondta az Indexnek Szergej Szoboljev, aki szerint a kormányhoz hű csoportok igyekeznek megbontani a tüntetők békés rendjét, hogy indokoltnak tűnjön az ellenük megindult rendőri fellépés. Több újságírót is támadás ért, többek között az Euronews munkatársait.

„Vasárnap is volt összeütközés, negyven újságíró és számos tüntető is megsérült” – mondta a tavaly hét évre bebörtönzött Julija Timosenko exkormányfő mögött álló ellenzéki Batykivscsina (Haza) parlamenti képviselője, aki szerint a november 30-ra virradó rendőri attrocitás – a speciális egységek békés tüntetőkre támadtak a kijevi Szabadság téren – fordulópontot jelentett a tiltakozásokban, amelyek azért indultak el, mert Viktor Janukovics elnök úgy döntött, mégsem írja alá az EU-val az ország társulási szerződését.

A tiltakozást vezető Batykivscsina, a Vitalij Klicsko által irányított UDAR, és az Olegh Tyahnibok mögött álló Szvoboda most már a kormány lemondását, úja parlamenti és elnökválasztást követel.  • Tippek
  • Biztosítás