Béla
4 °C
15 °C

Nagyon magas a sugárzás a fukusimai talajvízben

2013.12.04. 06:18 Módosítva: 2013.12.04. 06:38

A két és fél évvel ezelőtti japán atombaleset óta a legmagasabb szintre nőtt szerdán a sugárzás szintje a Fukusima-1 atomerőmű környéki talajvízben - közölte az erőművet üzemeltető vállalat, a TEPCO.

A kettes reaktortól keletre lévő ipari kút vízében literenként 1,3 millió becquerel a sugárzás mértéke, miközben a tengerbe leengedhető talajvíz sugárszennyezettsége nem haladhatja meg a 60 ezer becquerelt. A TEPCO szerint a vízben erős a béta-sugárzás, amiből arra lehet következtetni, hogy stroncium-90-es sugárzó izotóp és trícium van benne.

A szakemberek jelenleg keresik a megemelkedett sugárzás okát a vízben. Nem zárják ki, hogy szivattyúrendszer hibája okozza a problémát.

A sugárszennyezett víz szivárgása okozza talán a legnagyobb fejtörést a fukusimai kármentesítők számára. A két évvel ezelőtti földrengésben és szökőárban megrongálódott erőmű alagsori helyiségeiben, a talajelvezető rendszerben és az üzem területén lévő tartályokban legkevesebb 360 ezer tonna sugárszennyezett víz gyülemlett fel.