Műholdképeken a terjeszkedő észak-koreai munkatáborok

2013.12.05. 15:24

Folyamatosan bővítik az észak-koreai munkatáborokat, ahol mindennaposak a kínzások, az éheztetés és a kivégzések, állítja műholdképekre hivatkozva az Amnesty International nemzetközi jogvédő szervezet.

Az Amnesty korábban nem ismert beszámolókat is nyilvánosságra hozott a táborokból megmenekült emberektől. A 16-os táborban fogva tartott egyik férfi elmondta, hogy a rabokkal megásatták a saját sírjukat, majd a nyakukra mért kalapácsütéssel ölték meg őket. Másokat fojtogattak az őrök, mielőtt halálra verték volna őket farudakkal, írja a CNN.

Műholdkép a 16-os táborról
Műholdkép a 16-os táborról
Fotó: DigitalGlobe 2013 / Amnesty International

A Leeként megnevezett férfi szerint a nők sokszor eltűntek, miután megerőszakolták őket. Megölték őket, mert nem derülhetett ki, mit tettek velük az őrök. Egy másik beszámoló szerint két szökést megkísérlő rabot nyilvánosan végeztek ki: három lövést adtak le a fejükre, a mellkasukra és a lábukra.

Az Amnesty szerint a műholdképeken látszik, hogy új lakóblokkokat és üzemeket építettek a rezsim két legnagyobb táborában, amelyekben politikai foglyokat tartanak. A szervezet felszólította az észak-koreai hatóságokat, hogy haladéktalanul engedjék szabadon a politikai foglyokat, és zárják be az elnyomás eszközeként használt táborokat.

Két új épület látható a felvételen a 16-os tábor bejáratának közelében
Két új épület látható a felvételen a 16-os tábor bejáratának közelében
Fotó: DigitalGlobe 2013 / Amnesty International

Szerintük kétszázezer rabot, köztük gyerekeket tartanak borzasztó körülmények között hat folyamatosan bővülő táborban. Mint írták, több rabot azért tarthatnak fogva, mert külföldi szappanoperákat néztek, vagy csak valamelyik családtagjuk kiesett a vezetés kegyeiből.

A phenjani vezetés hivatalosan tagadja a táborok létezését, de az Amnesty szerint már 2011-ben is húszezer embert tarthattak fogva a 16-os táborban, azóta pedig valamivel nőhetett is foglyok száma. A táborban bányászatra és mezőgazdasági kényszermunkára utaló jeleket is látnak. Az Amnesty szerint ez a tábor minden kiegészítő komplexummal együtt már 560 k-en terpeszkedik, vagyis nagyobb, mint Budapest.

Dupla kerítés és őrök a tábor körül
Dupla kerítés és őrök a tábor körül
Fotó: DigitalGlobe 2013 / Amnesty International

A 15-ös tábor 120 km-re van a fővárostól, Phenjantól. 2011-ben 50 ezer embert tarthattak itt fogva, azonban azóta 39 épületkomplexumot lebontottak, és a műholdképek szerint csak hat új épült. Kiterjedt fakitermelésre utaló jeleket láttak. Az Amnesty szerint mindkét táborban szigorú biztonsági intézkedések látszanak, a szögesdrótok mellett az ellenőrzőpontok is feltűnőek.

A Meta továbbra is korlátozza az Index Facebook elérését, így hiába követ minket, híreink nem követik Önt. Facebook-videón mutatjuk, mi lehet ennek az egyik ellenszere, de ha első kézből akar értesülni a legfontosabb hírekről, töltse le az applikációnkat az App Store-ból vagy a Google Playből, illetve kövesse Twitter-csatornánkat!  • Vennék
  • Bankszámla