Obama: Mandela példakép volt

2013.12.06. 00:08 Módosítva: 2013.12.06. 01:27

„Nem nagyon fogunk valaha is Nelson Mandelához hasonló államférfival találkozni" – mondta Barack Obama amerikai elnök a volt dél-afrikai elnök halálhírének bejelentése után. Obama visszaemlékezett rá, hogy első politikai szerepvállalása a dél-afrikai apartheid rendszer elleni tüntetésen volt.

Mint mondta, ő sem tudja elképzelni életét a Mandela által mutatott példa nélkül. „Egyike vagyok azoknak a számtalan millióknak, akik ihletet merítettek az életéből."

Kitűnő humora volt

A Nobel-békedíjjal kitüntetett politikus halálhírét Jacob Zuma dél-afrikai elnök jelentette be az állami tévében. Mandelának állami temetése lesz, és országszerte félárbocra engedik a nemzeti zászlókat. Mandelát jövő szombaton temetik majd el.

Nelson Mandela élete

A 95 éves korában meghalt Mandela életét itt követheti végig nagyképes összeállításunkban, itt a világra gyakorolt hatásáról, itt pedig a Dél-Afrikában betöltött szerepéről olvashat bővebben.

Halálhírére Obamához hasonlóan sorra fejezik ki részvétüket a világ vezetői. A brit királynő is kifejezte részvétét: „Őfelségét mélyen elszomorította a hír, és meleg szívvel emlékszik vissza találkozásaikra. Fáradhatatlanul dolgozott országáért, öröksége az a békés Dél-Afrika, melyet ma látunk.″ Károly herceg szerint Mandela a bátorság és megbékélés megtestesülése volt. A herceg kiemelte azt is, hogy Mandelának kitűnő humora volt és tele volt lelkesedéssel. 

Hős nélkül maradt

Ban Kimun ENSZ-főtitkár szerint Mandela példakép, az igazság pillére volt a világ előtt.

Mandela megváltoztatta a történelem menetét a népe, országa, Afrika és a világ számára is

– írta Twitteren Jose Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke.

A brit miniszterelnök szerint Mandela már életében legendává vált, halálával pedig a világ igaz hőse lett, halálával kihunyt egy erős fény a világban. A brit miniszterelnök szerint Nelson Mandela a jóindulat megtestesítője volt. Mint mondta: számára élete egyik legmegtisztelőbb pillanata volt az, amikor találkozhatott vele.

Mandela halálával a Dél-afrikai köztársaság elveszítette atyját, a világ pedig egy hős nélkül maradt: Nelson Mandela egy harcos és egy vezető, illetve az ihlet forrása volt számos embernek szerte Afrikában, Európában és világon – írta közleményében Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke.

Rajongott a fociért

Neves művészek és sportemberek is megszólaltak, köztük Joseph Blatter, a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) elnöke és Pelé, minden idők egyik legsikeresebb labdarúgója is. Blatter emlékeztetett arra, hogy Mandela rajongott a futballért, megvalósult álma volt a dél-afrikai futball világbajnokság megrendezése. A 2010-es johannesburgi vb-döntőn az egész stadion üdvözölte az idős politikust.

Megszólaltak olyan hírességek is, mint Bono, a U2 frontembere, Aretha Franklin soulénekes, és a dél-afrikai születésű Charlize Theron is, aki ezt írta a twitterre:

Nyugodj békében, Madiba! Hiányozni fogsz, de a világra tett hatásod örökké megmarad.

Mandela törzsi neve Madiba volt, Dél-Afrikában sokan így emlékeznek meg róla.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport