Alajos, Leila
20 °C
36 °C

Mínusz 18 fokot is kibírt az eltűnt család

2013.12.10. 23:35

A mentőalakulatok Nevadában kedden megtalálták azt az amerikai családot, amelynek tagjai - két felnőtt és négy gyerek - vasárnap tűntek el a hegyekben a hóviharban, írja az MTI.

A család tagjai a Pershing megyei seriffi hivatal szerint jó állapotban vannak. A nagyszabású mentőakció ellenére sokan már nem bíztak abban, hogy élve találnak rájuk, mert a környéken mínusz 18 fokos hideget is mértek.

A Glanton házaspár két gyermeke, valamint egy unokaöcs és egy unokahúg társaságában terepjáróval vágott neki a behavazott hegyeknek. Szerencséjükre a Trinity (Szentháromság) kanyonban egy biztos területre jutottak, ahol sikerült átvészelniük a vihart.

Az eltűnt emberekre az egyikük telefonjának hétfőn elfogott jele alapján bukkantak rá a mobilszolgáltatók által gyengén lefedett területen.

A szokatlanul korán érkezett amerikai téli vihar Oklahoma államban 11 emberéletet követelt. A halálokok között volt közlekedési baleset és vízbe esés miatti kihűlés is.

Washingtonban a havazás miatt kedden zárva maradtak a kormányhivatalok és az iskolák. Szünetet rendeltek el Baltimore és Philadelphia, valamint Tennessee és Kentucky állam tanintézményeiben is. A veszélyes útviszonyok miatt Delaware-ben sem nyitottak ki az intézmények.

A gyorsan haladó, de már gyengülő téli viharzóna Virginiától Új-Angliáig 5-15 centiméteres hótakaróval borította be az amerikai keleti partvidéket. Országszerte mintegy 1000 repülőjáratot töröltek. A hóesés és a fagy komoly fennakadásokat okozott a közlekedésben a közutakon is. New Jersey útjain számos baleset történt, New York város területén pedig hóriadót rendeltek el.

Szerdán az ország belsejének egyes területein mínusz 23 és 28 fok közötti fagy várható.