Négy év a veszélyes mellimplantátumért

2013.12.10. 15:48 Módosítva: 2013.12.10. 15:51

Négy év börtönbüntetésre ítélte kedden Jean-Claude Mast, a 2010-ben világméretű botrányt okozó PIP-mellimplantátumot gyártó francia cég alapítóját első fokon a dél-franciaországi Marseille büntetőbírósága. A megszűnt Poly Implant Prothese (PIP) francia cég további négy vezetőjére 18 hónaptól három évig terjedő felfüggesztett szabadságvesztést szabott ki a bíróság.

A 74 éves céglapítónak 75 ezer euró (22,5 millió forint) pénzbírságot is be kell fizetnie, valamint örökre eltiltották az egészségügyi szektorban való működéstől és a cégvezetéstől. Ezenkívül Mas köteles több ezer euró kártérítést fizetni valamennyi őt feljelentő sértettnek - van, akinek morális alapon, másoknak pedig azért, mert el kellett távolítani a testükből a szakadásveszélyes mellimplantátumot. A megítélt kártérítések összege sértettenként 6 és 13 ezer euró (1,8 és 3,9 millió forint) között mozog.

A pert hét hónappal ezelőtt a nagy érdeklődés miatt egy átmenetileg átalakított kongresszusi központban tartották Marseille-ben, ahol az 5250 felperest háromszáz ügyvéd képviselte.

Yves Haddad, a cégalapító ügyvédje közölte: fellebbeznek a döntés ellen. Miután a fellebbezés halasztó hatállyal bír, Mas szabadlábon maradhat és a kártérítéseket sem kell egyelőre megfizetnie.

Valamennyi vádlottat súlyos csalásban mondta ki bűnösnek a bíróság.

A francia kisvállalkozás tíz éven át gyártotta és forgalmazta az egész világon a szakadásveszélyes mellimplantátumot, amihez nem engedélyezett szilikongélt használtak az illetékes hatóságok tudta nélkül.

Az egészségügyi termékekkel foglalkozó francia hivatal (AFSSAPS) semmilyen közvetlen összefüggést nem állapított meg daganatos megbetegedések és a mellbetét viselése között, de azt igen, hogy a nem engedélyezett gél, ami tízszer olcsóbb, mint az egészségügyi előírásoknak megfelelő anyag - azaz évi több mint egymillió eurós megtakarítást eredményezett -, öt százalékkal megnöveli az implantátum borításában a szakadás kockázatát, ennek következtében a környező szövetek gyulladását és a szilikon szivárgását. A betéteket ezért 2010 elején visszahívták a piacról. Addigra 7500 szakadást és 3000 esetben gyulladásos reakciókat állapítottak meg.  • Tippek
  • Árfolyam