A spanyol kormány elkaszálná a katalán függetlenséget

2013.12.12. 16:14 Módosítva: 2013.12.12. 16:23

A spanyol kormány bejelentette, hogy minden eszközzel megakadályozza majd, hogy a katalán pártok terveinek megfelelően 2014. november 9-án népszavazást tarthassanak a terület függetlenségéről, írja a BBC.

„Nem lesz szavazás" – szögezte le Alberto Ruiz-Gallardon igazságügyi miniszter nem sokkal azután, hogy Artur Mas, Katalónia elnöke bejelentette a katalán pártok megállapodását az időpontról. Mas azt is jelezte, hogy az egyes pártoknak még hivatalosan is meg kell szavazniuk a most elfogadott megállapodást. A népszavazáson két kérdést tennének fel: „Akarják-e, hogy Katalónia állam legyen?", és ha igen, akkor „Akarják-e, hogy független állam legyen?".

Mariano Rajoy miniszterelnök konzervatívjai és az ellenzéki szocialisták is régóta nyilvánvalóvá tették, hogy ellenzik a népszavazást. A 7,5 millió lakosú Katalónia Spanyolország egyik legfejlettebb régiója, és már most is széles körű autonómiát élvez. A gazdasági nehézségek ugyanakkor újabb lökést jelentettek a katalán nacionalizmusnak.

A katalán függetlenségi törekvéseket részben a skót függetlenségi mozgalom is táplálja. Mariano Rajoy rögtön reagált, miután a függetlenségpárti skót kormány nyilvánosságra hozta az elszakadás részletes tervezetét. Szerinte Skóciának a 28 tagország beleegyezésére szüksége lenne, ha csatlakozni akarna az EU-hoz. A katalán terület függetlenségi törekvései miatt is aggódó Rajoy arról azonban nem beszélt, hogy leszavazná-e Skócia felvételét az EU-ba.

Habár a skót kormány tervei szerint megszakítás nélkül folytatódna a tagságuk a két szervezetben, José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke már korábban jelezte, hogy egy függetlenedő országnak is tagfelvételi kérelemmel kellene fordulnia az Európai Unióhoz.

A közelmúltban volt, hogy a skót függetlenségpártiak 1 százalékkal vezettek az inkább az Egyesült Királyságban maradni kívánókkal szemben (44%, illetve 43%), de igazából rengetegen nem tudják még, hogy mit akarnak. Jövő szeptemberig kellene eldönteni az évszázadok óta forró vitát, hogy aztán 2016. március végétől – megítélés szerint – szabadok legyenek, vagy elinduljanak a csőd felé.  • Hírek
  • Bankszámla