Gedeon, Johanna
2 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

II. Erzsébet mogyorótolvajokra vadászott

2013.12.12. 20:17

II. Erzsébet nem bírta elviselni, hogy a biztonságára ügyelő rendőrök járőrözés közben beleettek a neki kitett sósmogyoróba és egyéb rágcsálnivalókba - legalábbis a már megszüntetett News of the World volt udvari tudósítója szerint. A szenzációs hírt Clive Goodman Andy Coulsonnak, a lap akkori főszerkesztőjének még 2005-ben írta meg egy emailben - írja az MTI.

Eszerint II. Erzsébet királynőt annyira bosszantotta a Buckingham-palotában kis tálakban elhelyezett mogyorófélék rendszeres dézsmálása, hogy vonalakat húzott a tálkák belső felületére, megjelölve, hogy meddig ért bennük a sósmogyoró ottjártakor. A londoni királyi rezidencia személyzete végül belső leiratban figyelmeztette a palotában őrködő biztonságiakat arra, hogy "tartsák távol enyves ujjaikat" a tálkáktól.

Mindez a londoni központi büntetőbíróságon folyó per csütörtöki tárgyalási napján derült ki. Az email-üzenetet a vád csatolta a beterjesztett bizonyítékokhoz. Két éve kiderült, hogy a News of the World, Rupert Murdoch ausztrál-amerikai sajtómágnás újságbirodalmának egykori legnagyobb - a botrány kirobbanása után szinte azonnal felszámolt - vasárnapi bulvárlapja néhány évvel korábban, exkluzív információk reményében feltörte és lehallgatta egy elrabolt és meggyilkolt angol kislány mobiltelefonjának üzenetrögzítőjét, miközben a rendőrség még kereste az akkor már halott gyereket.

Azóta kiderült az is, hogy a lap másoknál is alkalmazta ezt az információszerzési módszert, feltörve és lehallgatva még a királyi család tagjainak telefonjait is. Az ügyben Goodman és Coulson is a vádlottak padján ül.

Hogy milyen sztárokat érintett még a botrány, itt elolvashatják.