Skizofrénnek vallja magát az áljeltolmács

2013.12.12. 11:03

Hallucinált és hangokat hallott, ezért nem tudott rendesen tolmácsolni – ezzel védekezik Thamsanqa Jantjie, az a dél-afrikai férfi, aki érthetetlen kézjelekkel tolmácsolt a keddi johannesburgi Mandela-megemlékezésen a beszédet mondó vezetők, többek között Barack Obama amerikai elnök mögött is. A férfit állítása szerint skizofréniával kezelik – írja a Guardian.

„Semmit nem tehettem. Egyedül voltam egy nagyon veszélyes szituációban. Próbáltam kontrollálni magam, és elrejteni a világ elől, hogy mi történik valójában. Nagyon sajnálom” – mondta Jantjie az egyik dél-afrikai újságnak. A férfi láthatóan aggódik amiatt, hogy magyarázatát nem fogják elfogadni, mivel azt is hozzátette, hogy

Az élet nem fair. Ez a betegség nem fair. Bárki, aki nem ismeri ezt a betegséget, azt fogja hinni, hogy csak kitaláltam az egészet.

A férfi nem tudja, hogy mi válthatta ki a rohamot, azt állítja, hogy az előírásoknak megfelelően szedte a gyógyszerét. Jantjie jelbeszéde az egész világon feldühítette a siketek közösségeit, mivel az egyetlen felismerhető jelnyelvnek sem felelt meg, és még az olyan alapvető kifejezéseket is hibásan tartalmazta, mint például a „köszönöm” és a „Mandela”.

Jantjie korábbi nyilatkozatai nem teljesen vágnak egybe azzal, amit a dél-afrikai Starnak mondott. Egy rádióinterjúban például kijelentette, hogy „teljesen” meg volt elégedve az alakításával, majd a szakmában szerzett korábbi érdemeit ecsetelte. A férfi állítja, hogy volt képesítése, amit azzal támasztott alá, hogy egy tolmácscégnél dolgozott, és korábban az Afrikai Nemzeti Kongresszus (ANC) több rendezvényén is alkalmazták, ugyanakkor állítólag már többször merültek fel kifogások a munkájával kapcsolatban. A megemlékezés szervezéséért felelős dél-afrikai kormány azt ígérte, hogy kivizsgálják az ügyet.

Habár némi esély van rá, hogy Jantjie sztorija a valóságon alapul, olyan eset is volt már, hogy valaki csak véletlenül, potyautasként csöppent bele egy eseménybe, mint például Guy Goma, aki 2006-ban állásinterjúra ment a BBC-hez, de végül inkább beugrott az internetről szakérteni a News 24-ba a rá egyáltalán nem hasonlító (szőke, kék szemű) Guy Kewney helyett: